Extra | Daar bij het kruis

Hij had het gevoel 2-0 voor te staan in de eerste helft. "De wedstrijd is nog niet afgelopen, maar uiteindelijk ga ik winnen”, zei Johan Cruijff vorige maand. Gister overleed de grootste Nederlandse voetballer aller tijden op 68-jarige leeftijd. Toch verloren.

 

Vandaag klinkt ook het verhaal van The Passion nog na. Zoals een speler zei - en miljoenen mensen gehoord hebben: dit is het verhaal dat zegt dat lijden en de dood níet het laatste woord hebben.


Duister

Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet in haar macht gekregen, bevestigt Johannes.  Het Woord is mens geworden en heeft bij ons gewoond, vol van goedheid en waarheid, en wij hebben zijn grootheid gezien, de grootheid van de enige Zoon van de Vader. Uit zijn overvloed zijn wij allen met goedheid overstelpt.


Goede Vrijdag
Dit is precies wat Goede Vrijdag vandaag ook weer vertelt: een kruis rijst op uit het puin van deze wereld. Als alles duister is, is het kruis een lichtend vuur waar hoop, troost, redding en leven is. Een licht dat nooit meer dooft.


We zoeken naar een bron waar we hoop uit kunnen putten.
We worden teruggeworpen op de bodem van het bestaan.
Daar is God, die met ons is in nood en dood.
We worden teruggeworpen op de Mensenzoon
die we aantreffen op Golgotha.

dr. Arjan Plaisier


Kijken, luisteren
Bekijk ook de meditatievideo van ds. Arie van der Veer over dit thema of luister naar deze liederen over de betekenis van het kruis.

Ik wil zingen van het kruis

1.23 - Lied "Ik wil zingen van het kruis"

Speel muziek af