De vijf mooiste orgelintro's van Martin Zonnenberg

Als jonge 12-jarige organist begeleidde hij al een aantal koren. En nog steeds is Martin Zonneberg (58) onlosmakelijk verbonden met wat ook wel het koninklijk instrument wordt genoemd: het orgel. Martin speelt, begeleidt, dirigeert en arrangeert.

Beroemd om zijn mooie orgelintro's, vroegen wij hem om zijn eigen vijf favorieten.

Favoriet orgelintro 1
Martin: "Op dit
grootste orgel van Nederland is het ook heel hard werken voor de registrant." Een registrant zorgt er voor dat op het juiste moment de registers en speelhulpen worden getrokken dan wel uitgeschakeld. Vanuit de prachtige Laurenskerk in Rotterdam spelen Martin en registrant de opening bij het lied 'Halleluja eeuwig dank en ere'.


Favoriet orgelintro 2

Martin: "Zo'n 35 jaar geleden werd ik enthousiast gemaakt door dhr. de Boom, hij was verantwoordelijk voor de plaatsing van dit fantastische orgel dat eerst in Rotterdam stond. De Boom had z'n werkplaats en zelfs z'n bed in de orgelkast en heeft jarenlang dit orgel verzorgd. Ik houd van dit soort symfonische orgels en denk niet na over wat ik ga doen maar plaats 'gewoon' m'n handen in de klavieren en ziedaar…".

In de Martinikerk in Doesberg speelt Martin een sprankelende opening bij Psalm 74.


Favoriet orgelintro 3

Martin: "Op één van de mooiste orgels een intro bedenken op één van de mooiste psalmen is een kwestie van inspiratie op dat moment." Beluister het intro op Psalm 68 in de Bovenkerk in Kampen.


Favoriet orgelintro 4
Martin: "Voor deze opname heb ik een intro geschreven op psalm 150 voor maar liefst drie orgels." Een spetterende opening van Psalm 150, in de Bonifaciuskerk in Leeuwarden.


Favoriet orgelintro 5
Martin: "De sfeer en warmte van dit Kam-orgel in de Grote kerk in Dordrecht treft mij altijd weer." Beluister vanuit de Grote Kerk in Dordrecht hoe Martin het lied 'O Heer die onze Vader zijt' opent.

 

Martin Zonnenberg is samensteller en arrangeur voor Nederland Zingt. Daarbij treedt hij zelf in het programma vaak op als organist, pianist en dirigent.

Meer lezen over:

Speel muziek af