Interview Elise Mannah

Elise Mannah is deze week Artiest van de Week bij Nederland Zingt. Ze bracht dit jaar haar album ‘Nu’ uit. Aan Nederland Zingt vertelt zij hoe dit album tot stand gekomen is.

Onzeker
''In elke fase is er wel een lied dat me raakt. Zo was daar het lied 'Fingerprints Of God' ,van Steven Curtis Chapman, toen ik een onzeker meisje was. Vooral over mijn uiterlijk was ik toen onzeker. Ik had het gevoel dat Steven Curtis Chapman het tegen mij had toen hij zong 'I can see the fingerprints of God, when I look at you. You're a masterpiece that all creation quietly applauds and you're covered with the fingerprints of God'. Het gaf me het gevoel dat ik er mocht zijn, dat ik wel mooi was.


Inspiratie
Mijn eigen album ‘Nu’ is tot stand gekomen door verhalen van mensen en door dingen die me zijn overkomen. Laatst kwam ik een stoeptegel tegen met daarop ‘Wie durft te verdwalen vindt nieuwe wegen’. Daar kan zomaar ineens een liedje uit voortkomen.

De wereld danst

Maar er is bijvoorbeeld ook een lied dat ik geschreven heb vlak nadat ik thuiskwam van een bezoek aan een lichamelijk beperkte vrouw. Ze vertelde me dat ze overal om zich heen balletdansers ziet, dat de wereld danst, maar dat zij er zelf als een standbeeld bij staat. Die zin pakte me en zo ontstond het lied ‘De wereld danst’.

Zeggen hoeveel je van iemand houdt
Ook het liedje dat ik voor mijn man heb gezongen tijdens onze trouwdienst staat op het album. Toen maakte ik het wel heel bont: het lukte me de avond voor onze bruiloft pas om het liedje te maken. Het liedje ‘Trots’ is voor mijn ouders. Die hebben zo vaak tegen mij gezegd dat ze trots op mij zijn. Nu zing ik het voor hen. En ik hoop dat het lied mensen triggert dit ook doen. Zeggen hoeveel je van iemand houdt en hoe trots je op ze bent, dat is zo belangrijk.

Het nu bezingen
Waarom het album ‘Nu’ heet? We kunnen soms zo bezig zijn met het verleden en de toekomst dat we het ‘nu’ vergeten. Veel liedjes van het album bezingen op de één of andere manier het nu. Bovendien: mijn vorige albums heten ‘Altijd’  en ‘Overal’. ‘Nu’ past pok nog eens mooi in het rijtje.


Nu even niks
Vorige week ben ik met mijn man in Schoorl geweest. Lekker vanuit een vakantiehuisje dingen ondernemen. Zo hebben we gewandeld over het strand en door de duinen en hebben we gevaren in de grachten van Alkmaar. Het grappige is dat Alkmaar de stad is waar ik m’n hele leven heb gewoond. Sinds een paar jaar woon ik in Gouda. Heel leuk om nu opeens als vakantieganger rondom mijn oude woonplaats allerlei mooie plekjes te ontdekken.

Rondrijden met Franse muziek
Als vakantiegangster hou ik van de combinatie lui en actief. In de ochtend eropuit om door een stadje te struinen of een tocht te maken door mooie mooie natuur en ’s middags dan lekker bij het zwembad hangen. En welke muziek ik daar dan bij luister? Vooral lekker vrolijke, ontspannen muziek. Toen we vorig jaar in Zuid-Frankrijk rondreden draaiden we bijvoorbeeld heerlijke muziek van de Franse zanger Francis Cabrel.

En nu weer door
De afgelopen twee seizoenen heb ik samen met Elly Zuiderveld, Ineke ter Heege en Henk Doest het theaterstuk ‘De Mariamonologen’ opgevoerd. We gaan hier tot en met december mee door. Heel erg leerzaam. En wat ik zo bijzonder vind, is dat er in het publiek altijd zowel mensen met een protestantse als katholieke achtergrond zitten. Ik hou ervan als er een zo bont mogelijke verzameling van mensen is. En als die mensen zich vervolgens verbonden voelen.
 Samen met Martin Brand ben ik momenteel bezig om ons theaterprogramma ‘Piekfijn’ vorm te geven. In december gaan we hiermee een tour doen. Met een geweldige band en een koor.

En waar ik verder te horen ben…in kerkdiensten, bij vrouwenbijeenkomsten, kinderconcerten, maar ook in huiskamers van mensen die bijvoorbeeld hun verjaardag vieren. Geweldig om op zoveel verschillende plekken te komen en om verschillende dingen te mogen doen!’’

Nog meer Elise Mannah? Je kunt haar volgen via http://www.elisemannah.nl.

Speel muziek af