Johannes de Heer | van álle markten thuis

Orgelbouwer, evangelist, TV- en bladenmaker, organist én natuurlijk samensteller van de alom geliefde zangbundel: Johannes de Heer is van alle markten thuis. Deze week staat hij centraal bij Nederland Zingt.

Wie was deze man?

Johannes de Heer is een geboren Rotterdammer, hij zag 23 mei 1866 het levenslicht. Uiteindelijk is hij 94-jarige leeftijd in 1961 overleden te Driebergen. In 2002 is in Driebergen een straat naar hem vernoemd, de Johannes de Heerlaan.


Van alle markten thuis
Als Nederlandse evangelist stond hij aan de wieg van de protestants-christelijke radio- en televisieomroep de NCRV.  Daar verzorgde hij ook een liederenuur, waarin hij zong en zichzelf op het harmonium begeleidde. De gezangen werden verzameld in de naar hem genoemde Johannes de Heer-bundel met daarin liederen zoals 'Welk een vriend is onze Jezus' en 'Tel uw zegeningen'. In het dagelijks leven was hij orgelbouwer. Een firma met zijn naam bestaat nog steeds!


NCRV

Bij de NCRV stonden na 1945 de muzikale en literaire smaak hoger op de agenda dan verkondiging. Al snel was voor De Heer geen plaats meer bij de NCRV. Geen probleem, de Heer ging door met spreken tot vlak voor zijn dood. Hij kwam overal in het land. 


Het Zoeklicht
Johannes de Heer heeft ook Het Zoeklicht opgericht, een organisatie die aan de basis heeft gestaan van de evangelische beweging in Nederland en sinds 1919 een gelijknamig tweewekelijks tijdschrift uitgeeft. Johannes de Heer had veel aandacht voor de profetieën in de Bijbel rondom de terugkomst van Jezus. 


Kerk
De Heer groeide op in de Nederlandse Hervormde Kerk maar begon al in zijn jeugd een andere koers te varen. Na enkele jaren als rondtrekkend evangelist actief te zijn geweest, startte hij in 1906 de Nederlandse Tentzending, een interkerkelijke organisatie op het gebied van evangelisatie. Nog datzelfde jaar werd een tent ingewijd met een capaciteit van tweeduizend zitplaatsen, waarbij ook koningin Wilhelmina aanwezig was.


Hymnes

Johannes de Heer heeft in zijn bundel nogal wat liederen van Engelse en Amerikaanse schrijvers opgenomen. Veel van de melodieën waren toentertijd bekende volksgezangen. Mede daardoor roepen zijn liederen nogal al eens een 'inhaak-gevoel' op.

Kort geleden heeft zangeres Joke Buis een stel Johannes de Heer-liederen in een nieuw jasje gestoken.


Zijn liederen zijn geliefd bij Nederland Zingt.
Bekijk hieronder twee video's. 

Tel uw zegeningen

Welk een vriend is onze Jezus

 

Meer lezen over:

Ook interessant

Speel muziek af