Primeur: Een kijkje in de studio bij Joke Buis

Het is deze week precies 150 jaar geleden dat Johannes de Heer geboren werd. Zangeres Joke Buis heeft de geliefde liederen uit zijn bekende zangbundel in een nieuw jasje gestoken. Op 16 september komt haar album 'de Johannes de Heer studio sessies Volume 2' uit. Nederland Zingt sprak met Joke Buis en krijgt een primeur!

Interview

Vraag zangeres Joke Buis over haar liefde voor de liederen van Johannes de Heer en ze houdt niet meer op met praten. Zo enthousiast is ze. Die liefde is al vroeg begonnen in de evangelische gemeente in Den Haag waar haar opa achter het orgel zat en regelmatig de verzoekliederen van zijn kleindochter aankondigde. "Voor mijn kleindochter zingen we vandaag 'Welk een vriend is onze Jezus'."

Maar de liefde voor Johannes de Heer gaat verder dan alleen het sentiment en de warme gevoelens van vroeger. "Het is de kracht van de combinatie van melodie en tekst. Een en een is drie. De melodieën zijn zo prachtig en rijk, en ondersteunen heel erg de rijke woorden. Dat maakt het nog mooier. Er zit zoveel warmte en diepgang in. Het zijn soms wat oudere woorden maar ik zie er de schoonheid in. Ik voel de generaties die het voor mij hebben gezongen. Dan denk ik aan mijn opa en oma die het niet makkelijk hebben gehad maar dat zij het uitzongen: maar God is trouw! Ik moet altijd huilen van Johannes de Heer. Ook omdat ik het voor me zie dat mensen met pijn en moeite maar ook met vreugde deze liederen hebben gezongen en dat het voor hun een kracht was. Het is liefdevol en warm maar tegelijk roepen ze ook op tot actie. Maak een keuze, Jezus staat straks op je te wachten en ben je er dan klaar voor? Dat het actief is en zeker niet passief, dat spreekt mij erg aan."

Zelf heeft Joke ook de kracht van de liederen ervaren in moeilijke tijden. Op de middelbare school werd ze erg gepest. "Dat was een heftige periode. De liederen van Johannes de Heer vanuit mijn kindertijd waren wat naar de achtergrond gezakt. Ik luisterde als puber meer naar popmuziek. Maar ik had een heel bijzondere ervaring. Ik weet nog goed dat ik naar het lokaal liep waar ik frans had. Ik was zo bang en verdrietig. Ik zag de meiden die me pestten al voor het lokaal staan. Ik liep vlak voor de klapdeuren toen ik ineens het lied van Johannes de Heer in mijn hoofd kreeg met de tekst: "Vrees niet, houd goede moed" en het was alsof op dat moment de tijd stil stond en God zijn armen om mij heen sloeg en alsof Hij zei: "Je hoeft niet bang te zijn, Ik ben erbij. Ik heb je op het oog." Dat was een bijna magisch moment. Het pesten hield niet op, maar er was iets bij mij veranderd, er was rust gekomen."

Zo lopen de liederen van Johannes de Heer als een rode draad door het leven van Joke. In 2013 bracht zij haar eerste CD uit met liederen van Johannes de Heer in een fris jasje. Inmiddels is de tweede CD klaar. Ze merkt bij optredens dat veel mensen er kracht uit putten. Dat is voor haar heel bijzonder om te merken. "Mensen denken dat ik daar kom om iets te brengen. Maar het werkt juist andersom. Ik heb het gevoel dat ik op de eerste rij zit en dan zie ik de blijdschap of ontroering op het gezicht van mensen. Dan komt dat als een getuigenis bij mij terug en word ik zelf ook door gesterkt. Zie je wel, er is een Heer! Daar word ik zo enthousiast van, dat is heel bijzonder."

Joke is zo enthousiast over bijna alle liederen van Johannes de Heer dat ze een favoriet niet kan noemen. "Mijn favoriet was altijd 'Welk een vriend is onze Jezus'. Maar nu kan ik er geen een meer noemen. Ik vind ze allemaal prachtig. Het zijn liederen waar mijn hart van opengaat. Als ik ga optreden en ik zie bij de voorbereiding dat ik dan de Lichtstad ga zingen. Dan word ik daar al heel blij van. Dan kijk ik ernaar uit dat mensen een ontmoeting met God kunnen hebben door het zingen van dat lied. Echt, het is zo'n rijkdom. Ik heb van God een taak gekregen om dit te doen en deze liederen te zingen. God heeft van mijn zwakte mijn kracht gemaakt. Totdat God zegt: stop er maar mee, ga ik ermee door. En dat geeft rust."

In onderstaande video geeft Joke Buis je een bijzonder kijkje achter de schermen bij de totstandkoming van haar tweede Johannes de Heer-cd.

Meer lezen over:

Speel muziek af