Opwekkingsnummers in een nieuw jasje op cd 'volgens mij' van Talitha Nawijn

De nieuwe cd van Talitha Nawijn "volgens mij" klinkt heerlijk bekend en maar vooral ook origineel en verfrissend. Talitha zingt twaalf Opwekkingsliederen die haar na aan het hart liggen op een geheel eigen wijze. Nederland Zingt sprak met haar.

"Ik heb al heel lang de leiding bij de samenzang in gemeentes en bij Opwekking. Dan zing je altijd wat voorgeschreven is. En dat is natuurlijk prima. Maar het verlangen groeide om aan de Opwekkingsliederen mijn eigen interpretatie te geven."

Jazzy
Dat is goed gelukt. De nummers klinken jazzy en dat is niet zo vreemd omdat Talitha jazz gestudeerd heeft. "Bij jazz pak je de kern van een liedje en dat maak je je eigen. Daar kan je dan je eigen draai aangeven. Zo heb ik het ook gedaan met de opwekkingsnummers. Bepaalde woorden die belangrijk zijn, haalde ik eruit om te benadrukken." De keuze van nummers was moeilijk. "Er zijn zoveel Opwekkingsliederen die tot mijn hart spreken. Ik ben begonnen met negenenzestig titels."

Veilig
Van een nummer wist Talitha al direct dat die niet mocht ontbreken. Het lied: 'Vader God ik vraag me af.' "Dat lied heeft mezelf zo geholpen om God als Vader te zien. Je zingt: nu mag ik wonen in uw huisgezin en dat was voor mij ook zo waar. De kerk was een veiliger gezin voor mij dan het gezin ik uit kwam. Dit nummer moest en zou erop. Ik ben er ook heel blij mee hoe het geworden is. Ik heb mijn hart er in uitgezongen. Het is ook een uitroep: Heer ik wil u prijzen! Daar kan je je hart in gooien."

Eenheidsworst
"Wat het bijzondere is van deze cd? Vaak doen we iemand of een bepaalde manier van zingen na. We hebben dat gehoord en zo is het dan goed, zo hoort het. Denken we. We denken: zo moet aanbidding klinken want zo staat het op de cd. Als we dat goed benaderen dan vinden we dat goed gedaan hebben. Maar waar ben jij met je eigenheid en je eigen invulling. Durf je het ook volgens jou te doen? God heeft je gaven en talenten en voorkeuren gegeven en dat mag je erin stoppen. Daardoor wordt het, vind ik, authentieker en origineler. Weg van de eenheidsworst. Hoe leuk is het dat je geen kopie bent maar jezelf met je eigen stijl."

Maar hoe mooi de cd ook geworden is en hoe tevreden Talitha is, ze is ook heel blij dat het klaar is. "Ik ben blij dat het allemaal gelukt is. Het is veel werk en heel intens. Nu gaan we weer normaal doen," zegt ze lachend. Alhoewel wat is normaal? De plannen voor een nieuwe cd borrelen al weer op. Wij wachten het weer af.

Meer lezen over:

Ook interessant

Speel muziek af