NPO Logo EO Logo youtube facebook whatsapp facebook-share mail play video image audio close menu search

Jaap Kramer

Deze week is de veelzijdige Jaap Kramer onze Artiest van de Week. We belden hem op om met hem bij te praten over bijzondere liederen en zijn toekomstplannen.

Jaap Kramer als organist

Jaap Kramer -  Ik heb de vaste grond gevonden (samenzang)

Jaap Kramer - Ik heb de vaste grond gevonden (samenzang)

Wat is je eerste muziekherinnering?

''Als 7-jarig jongetje herkende ik de speelstijl van mijn oom die bij ons in de kerk op het orgel speelde. Als ik hem dan hoorde spelen en het was tijd voor de collecte, dan glipte ik naar boven, naar mijn oom die aan het spelen was. Ik wist dat tijdens de collecte het laatste lied werd gespeeld, en dat ik dan mocht komen kijken,'' herinnert Jaap zich als eerste herinnering aan muziek. Inmiddels is hij zelf een graag geziene organist.

Kun je een moment beschrijven waarin je geraakt werd door muziek?

''Heel recent nog. Vorige week tijdens een evenement op Urk met zangeres Kinga Bán zongen we het lied in 'Goede handen'. Het lied dat Kinga schreef voor haar kinderen. De woorden van het lied werden tijdens dit evenement versterkt door de muziek, en dat raakte me.''

Jaap Kramer samen met Kinga Bán op Urk

Welk lied zing je graag als je verdrietig bent?

''Voor mij is dat op dit moment: 'Ik zal er zijn', het themalied van de Nederland Zingt Dag 2016. Dit lied springt er echt voor mij uit. Ik vind dit lied heel bemoedigend.''

Ik zal er zijn

Nederland Zingt Dag 2016: Ik zal er zijn

Nederland Zingt Dag 2016: Ik zal er zijn

Welk lied speelt een belangrijke rol in je leven?

Over deze vraag moet Jaap wat langer nadenken: ''Ik ben zoveel met muziek bezig dat het heel moeilijk kiezen is. Voor mij springt 'Ik zal er zijn' er dan echt uit.'' Maar na nog eens nadenken schiet hem ook een ander bijzonder lied te binnen: ''Op dit moment zijn we met een koor bezig met het lied 'Sitting at the feet of Jesus'. Dit lied gaat over hoe je heel ontspannen bij Jezus mag knielen. Dat je heel persoonlijk, simpel en op een menselijke manier met Hem mag praten. Dat dat zo ontspannen kan, vind ik mooi.''

Sitting at the feet of Jesus

Sitting At the Feet of Jesus [Live]

Sitting At the Feet of Jesus [Live]

Wat zijn jouw muziekplannen voor de toekomst?

''Zaterdag vertrek ik met At Once naar Canada. In Canada heerst een grote kerkelijke betrokkenheid, het is heel mooi om daar te mogen optreden. Vorig jaar ben ik daar met Soli Deo Gloria geweest. En verder moet ik alweer aan de slag met mijn koren voor Kerst. In oktober moeten we echt wel beginnen met repeteren hiervoor. Ik heb gisteren zelfs al 'Stille nacht' gezongen. Ik heb eens een klein kerstboompje gewonnen en die voor de grap meegenomen en op mijn piano neergezet tijdens een repetitie.'' Jaap voegt daar nog lachend aan toe: ''Maar dat zorgt meer voor hilariteit, dan voor een kerstsfeer.''

Eenzaamheid - Soli Deo Gloria

Eenzaamheid (Jaap Kramer / Soli Deo Gloria / Urker Mannenkwartet

Eenzaamheid (Jaap Kramer / Soli Deo Gloria / Urker Mannenkwartet

Artiest van de Week

Elk week kiest Nederland Zingt een Artiest van de Week uit, zo willen we christelijke artiesten bemoedigen in hun werk. Bekijk hier welke artiesten Jaap Kramer voorgingen. Het lied 'Wees Gerust' van At Once was Lied van de Week en is hier te bekijken.

Meer lezen over: