Martin Brand: 'Ik luister eerder haar cd dan die van mezelf'

Het nieuwe kerstalbum en de bijbehorende tour 'Piekfijn' is het vervolg op een eerdere succesvolle muzikale samenwerking tussen Martin Brand en Elise Mannah. Beide artiesten hebben ondanks een bak ervaring nog zo hun onzekerheden.

Martin (36): "Na afloop van de eerste voorstelling van onze vorige tour kwam ik dolenthousiast van het podium af. Elise zei toen: 'Je praatte wel heel veel...' Ze vond dat onze liedjes meer ruimte konden innemen, en dat ik wat minder moest praten. Toen reed ik met een kater naar huis, overgevoelig als ik na een voorstelling vaak ben. De volgende dag hebben we het goed uitgepraat. Inmiddels weten we beter wat de kracht van de ander is en hoe we die kunnen inzetten in onze voorstelling.

Voor mij moet een liedje op het moment zelf kloppen; ik vaar op mijn intuïtie en ervaring. Daardoor kan ik in de studio hetzelfde liedje drie keer anders zingen. Elise zegt dan weleens, na drie complimenten: 'Misschien is het een idee om gewoon de melodie te zingen?' Of subtiel: 'Misschien was dit een beetje veel?' Zijzelf zingt heel verzorgd, ze weet vooraf precies hoe het liedje moet klinken. Ik vind dat soms iets te netjes, dan mis ik het gevoel erin. Gelukkig mag ik dat tegen haar zeggen. Het vervelendste wat ik tegen haar kan zeggen? Dat ze een kunstje doet; ze wil namelijk juist authentiek zijn.

Zelf kan ik onzeker zijn over mijn hese stem, ik ben weleens bang dat ze vraagt of ik mijn stem wel goed verzorg. Háár stemgeluid vind ik juist heel mooi, ik zou eerder haar cd luisteren dan die van mezelf.

Een mooie eigenschap van Elise is dat ze heel betrokken is bij anderen, meer dan ik. Zij heeft bijvoorbeeld een presentje voor al onze achtergrondzangers geregeld. Waar ik in een gesprek al na twee seconden afhaak, gaat zij met iemand rustig de diepte in.

Wat onze echtgenoten van onze samenwerking vinden? Helemaal prima! Elise en ik zullen ook nooit verliefd op elkaar worden; díé klik hangt gewoon niet in de lucht, haha."

Elise (34): "Martin zit altijd vol ideeën. Tijdens het liedjesschrijven duikt hij helemaal in een onderwerp om het juiste gevoel te pakken. Ik ga gewoon achter m'n laptop zitten puzzelen met woorden. Bij een liedje over de herders zegt-ie tegen onze pianist, Henk Doest: 'Het moet rauwer, kun je iets De Dijk-achtigs spelen?' Martin leeft zich dan helemaal in en voor je het weet heeft-ie op de pianoklanken vier regels geschreven. Tijdens zo'n proces moet ik gewoon even m'n mond houden, heb ik geleerd.

Op de dag van een voorstelling heeft Martin weleens bedacht 'dat we ook een andere Bijbeltekst als rode draad kunnen gebruiken', impulsief als hij is. Dat zit ook in zijn manier van zingen, hij zal een liedje nooit twee keer precies hetzelfde brengen. Omgekeerd daagt hij mij uit om af en toe wat buiten de lijntjes te kleuren.

Martin is een spreker. Verhalen vertellen is zijn kracht, een liedje ziet hij als illustratie van dat verhaal. Voor mij gaat het juist om het liedje. Wat hij van mij kan leren? Om een liedje een liedje te laten zijn, het hoeft niet altijd theatraal gebracht te worden. Hij heeft soms de neiging om het wat bombastisch te maken.

Martin is een wandelende muziekbibliotheek, hij heeft me met heel veel muziek laten kennismaken. Wie de betere zanger is? Dat ligt eraan: hij kan een liedje beter vertellen, misschien ben ik technisch iets beter, maar dat is stom om te zeggen. Is hij bang dat ik zijn stem te hees vind? Dat is niet zo, hij zingt prachtig. Haha, grappig dat we beiden onze onzekerheden richting elkaar hebben! Ik heb dat als ik iets moet vertellen op het podium; als hij iets al improviserend vertelt, komt dat er zonder haperingen uit."

Welkom hier bij ons (Martin Brand & Elise Mannah)

Welkom hier bij ons

Het prachtige 'Welcome to our World' van Chris Rice kreeg een Nederlandse bewerking van Martin Brand en Henk Doest. Het ontroerende lied staat als duet op het kerstalbum PIEKFIJN van Martin Brand en Elise Mannah. Beluister hieronder het lied.

Bron interview: Visie, nr. 51 (2016)

Meer lezen over:

Speel muziek af