Ron Stoeltie: ''Daar ruist langs de wolken' is een lied met speciale betekenis'

Sinds een paar weken is Ron Stoeltie de nieuwe presentator van radioprogramma 'Nederland Zingt op Verzoek'. Hiermee keert hij terug op het oude nest, want tussen 1987 en 2000 werkte Ron ook voor de EO. "Ik vind het een voorrecht dit programma te presenteren." Ben je benieuwd waarom hij dat vindt? Op deze en zes andere vragen geeft hij graag antwoord.

Wat maakt Nederland Zingt op Verzoek zo'n mooi programma?

"Muziek kan ontroeren en samenbinden. Als je de moeite neemt een nummer voor iemand aan te vragen, vraag je natuurlijk een plaat van betekenis aan. Zo laat je op een bijzondere manier aan een ander merken dat je aan hem of haar denkt."

Heb je zelf een favoriet geloofslied?

"'Daar ruist langs de wolken' is een lied dat zich in mijn eigen familie en in de familie van mijn vrouw heeft genesteld. Sommige familieleden wilden het graag op hun begrafenis hebben. Mijn vrouw zegt dat nu ook. Ik weet niet of het mijn favoriete lied is; zo ver heb ik nog niet nagedacht. Maar het is zeker een lied met een speciale betekenis."

Wat had je als kind willen worden?

"Ik heb altijd bewondering gehad voor cameramensen. Als ik ze achter zo'n grote camera zag staan met een koptelefoon op, dacht ik: dat wil ik ook. Thuis hadden we zo'n verrijdbaar tafeltje waaraan ik dan een statief met fotocamera vastmaakte. Zo kon ik door het huis rijden met mijn eigen cameradolly."

Ben je gedoopt?

"Ja. Als kind in Argentinië, waar ik tot mijn 12e woonde. We hadden daar contact met andere Nederlanders die er vanwege werk of studie verbleven. Zij waren bij mijn doop en daardoor werd het een mooie, warme gebeurtenis. Het feit dat Argentinië een katholiek land is en er dus weinig protestantse kerken zijn, maakte het extra bijzonder."

Het mooiste plekje op aarde?

"Ik ben op veel mooie plekken geweest. In het Verre Oosten, in het Midden-Oosten, in Europa, in Amerika en natuurlijk in Zuid-Amerika. Toch denk ik dat ik het mooiste plekje nog moet ontdekken. Flauw hè? Wat mijn vrouw en ik wel hebben, is een plaatsje in Zuid-Spanje waarnaar we al veertig jaar samen op vakantie gaan. Als ik daar vanaf het balkon naar de zonsopkomst of -ondergang kijk, geniet ik intens."

Welk historisch moment had je willen meemaken?

"Als ik er eentje moet kiezen, ga ik voor de capitulatie van de Duitsers in 1945. Zoals zo veel families, heeft ook de mijne geleden in de oorlog. Mijn vader zat in een concentratiekamp. Gelukkig wist hij te ontsnappen en mocht hij onderduiken bij liefdevolle mensen."

Volg je je hoofd of je hart?

"Beide, maar ik probeer de laatste tijd steeds meer mijn hart te volgen. Een vroegere baas bij de EO zei ooit: 'Bij twijfel nooit inhalen'. Die uitspraak heb ik altijd met me meegedragen. Soms moet je een beslissing met je hoofd nemen, maar ik wil zo veel mogelijk mijn hart volgen."

Bron: Visie 2017, nr. 4

Ook interessant

Speel muziek af