Dit komt binnen: Jezus' lijden uitgebeeld op Bach

“Het was een heftige serie om te maken. Ik voelde met net Jona,” vertelt Jan Kooistra, de schilder van de zeven doeken die in dit filmpje te zien zijn. Hij maakte deze serie schilderijen naar aanleiding van de zeven laatste kruiswoorden van de Here Jezus.

'Mijn God, mijn God, waarom hebt U mij verlaten?'

Twee schilderijen raken Kooistra zelf het meest: “Mijn God, mijn God, waarom hebt U Mij verlaten?, die raakt mij elke keer weer. Op het schilderij zie je Jezus helemaal alleen. De eenzaamheid en de Godsverlatenheid die dat uitstraalt, dat gaat heel diep. De andere is het laatste schilderij. In Uw handen, beveel ik mijn geest. Daar heb ik een roos van Saron afgebeeld en dat staat symbool voor: Christus is overwinnaar.''

Van de schilderijen is een filmpje gemaakt waarin de schilderijen omlijst worden door prachtige muziek van Gerdienke Zonneveld op viool en Jaap Kramer op de Chapman Stick. Jaap Kramer: “We hebben Bachs koorzettingen aangehouden. De eerste drie coupletten volgen de harmonieën van “o haupt voll blut und wunden”, het laatste couplet “wenn ich einmal soll scheiden”, dat is dezelfde melodie met andere harmonieën. Ik vond het een prachtig projectje om aan mee te mogen werken!”

Ook Jan Kooistra is er blij mee: “Ik vind het heel bijzonder dat we op deze manier kunnen laten zien om de wereld kennis te laten maken met wat er gebeurt is op Goede Vrijdag.”

Ook interessant

Speel muziek af