Als je opziet tegen de kerstdagen...

Kerst: de mooiste dagen van het jaar, met vrienden en familie. Of… toch niet? Misschien zijn de kerstdagen voor jou juist dagen waarop je geconfronteerd wordt met eenzaamheid, leegte of verdriet. Drie gedachten en liederen de je kunnen helpen.

Drie helpende gedachten in bekende liederen

Misschien zit je midden in een scheiding, is er ruzie in je familie, is een gezinslid overleden of voel je je ‘gewoon’ eenzaam: er zijn genoeg redenen om op te zien tegen de feestdagen. Of je nu oud of jong bent. Of je nu alleen bent of te midden van familieleden. Hoe ga je hiermee om? Drie gedachten én passende liederen die je kunnen helpen.

1. Je bent niet de enige

'Op U mijn Heiland blijf ik hopen'

Goed om te weten: je bent niet de enige. Maar liefst 33% van de Nederlanders ziet op tegen de feestdagen. Waarom? Lees verder op Visie online...
De tekst van dit lied is een eerlijk gebed tot God in een pijnlijke situatie: 'Blijf in Uw liefde mij bewaren, waar om mij heen de wereld woedt. O mocht ik Uwe troost ervaren, doe intocht Heer in mijn gemoed.'

Schaam je niet maar ga eens in gesprek met iemand over het feit dat je opziet tegen de kerstdagen. Bijvoorbeeld in je gezin, familie, buurt of kerk.

2. Prik door het ideaalbeeld heen

'Elk uur, elk ogenblik'

De media schetst een ideaalbeeld van kerst. Een vrolijk gezin in een prachtig versierd huis, vol met cadeaus en heerlijk eten. Het kan lijken alsof je daar aan moet voldoen. Alsof je leven niet ‘gelukt’ is als jij dat niet hebt. Misschien is juist dan de kernboodschap van kerst meer dan ooit voor jou. Lees verder op Visie online…

We hebben God nodig om die moeilijke momenten door te komen. Dat is niets om je voor te schamen. 'Elk uur, elk ogenblik, steun ik op U. Uw woord alleen o Heer, vertroost mij nu.

Wees echt. Laat dit jaar het ideaalbeeld eens los. Bedenk hoe jij een oprechte kerst kunt hebben.

3. De kernboodschap van kerst is Jezus

'Nooit meer'

Wat is ten diepste de boodschap van kerst? De kern van het kerstfeest is de geboorte van Jezus, de verlosser. En Hij kwam niet voor mensen die gezellig aan tafel een kalkoen aan het verorberen zijn. Mensen die het goed voor elkaar hebben. Voor wie dan wel? Lees verder op Visie online…

'Nooit meer ben ik alleen, 
ook al is het soms zo stil.
Jezus zal steeds dicht bij mij zijn.
Hij kwam en werd gelijk,
aan mensen zoals wij.
Dichtbij het Kind wil ‘k zijn
.'

Ga eens op zoek naar wie Jezus voor jou is tijdens de komende kerstdagen.

Ook interessant

Speel muziek af