Wat een kapot orgel en 'Stille Nacht' met elkaar te maken hebben

In 1816 ontstond het wereldberoemde kerstlied 'Stille Nacht' in het duitse plaatsje 'Oberndorf'. De tekst is geschreven door pastoor Joseph Mohr. Dorpsonderwijzer en organist Franz Gruber maakte de melodie. Op kerstavond 1816 werd het lied voor het eerst uitgevoerd met gitaar en twee solisten. Waarom dat specifiek met gitaar was, is tot op de dag van vandaag onduidelijk. Waarschijnlijk was het orgel kapot. De muizen in de kerk zouden van de blaasbalg van het orgel hebben gegeten...

Een bijzondere ontstaansgeschiedenis dus van dit wereldberoemde lied. Inmiddels is 'Stille Nacht' vertaald in 140 talen. Onlangs waren de reizigers die meewaren met de Nederland Zingt reis te gast in de St. Nicolauskirche in Oberndorf. Martin Zonnenberg greep zijn kans. In de kerk waar dit lied zijn oorsprong vond, speelde hij een orgelimprovisatie van 'Stille Nacht'.

Speel muziek af