Janneke(34): 'Ik was het geloof verloren, tot dit lied in mijn leven kwam.'

In de rubriek #Mijnlied vragen we mensen: 'Welk lied is voor jou speciaal?' Voor Janneke uit Linschoten is dat 'To God and God alone'.

Knobbel

Janneke's leven stond ineens stil toen er in Januari 2016 een knobbel in haar borst ontdekt werd. "De schrik sloeg me om het hart, mede omdat mijn moeder net 2 jaar daarvoor was overleden aan borstkanker", vertelt ze. Gelukkig wezen scan en foto's snel uit dat het loos alarm was.

Janneke: "Toen ik ’s avonds dit goede bericht deelde met een vriend van me, stuurde hij mij het lied ‘To God and God alone’ toe. Hij luisterde dat lied ‘toevallig’ op dat moment… Maar voor mij bestaat toeval niet, zo bleek." 

Geen vroom gedoe

Het lied komt hard binnen bij Janneke, terwijl op dat moment dat haar geloof in God juist ver weg is. "Al een jaar of 9 stond mijn geloof op een heel laag pitje. Ik ging niet meer naar de kerk. Ik wilde er eigenlijk helemaal niets meer mee te maken hebben. Als men over bidden of een goede preek begon, werd ik opstandig. Ik genoot van een ‘vrij’ leven, zonder al dat vrome gedoe. Ik genoot daarvan" legt ze uit.

"Maar," gaat ze verder, "op het moment dat ik dat lied luisterde, stroomden de tranen over mijn wangen en werd ik voor mijn gevoel keihard met beide voeten op de grond gezet. Ik besefte: het is inderdaad door God en God alleen dat ik deze goede uitslag heb gekregen. Niet door de dokter, niet door een meevallertje; nee, door God! Hij liet zien dat Hij mij niet los had gelaten, dat Hij nog steeds voor mij zorgde. Al was ik nog zo ver bij Hem vandaan." 

Persoonlijker geloof

Hoe heeft deze gebeurtenis Janneke's leven beïnvloed? Ze vertelt: "Het heeft nog een zondag geduurd, maar daarna móest ik wel naar de kerk! Dat gevoel kwam diep vanbinnen. Via een vriendin heb ik daarna de liederen van Sela leren kennen en ben ik mijn geloof opnieuw gaan beleven. Anders dan vroeger, bewuster. Niet meer ‘omdat het zo hoort’, maar veel persoonlijker."

"Nog steeds is het lied waardevol voor mij. Er is veel voorgevallen de laatste jaren in mijn persoonlijk leven. Maar iedere keer weer weet ik dat alleen God me erdoorheen kan helpen. God zal mij nooit loslaten. Ik merk dat door een lied, een tekst of een gebaar van liefde en vriendschap op een moment dat ik dat hard nodig heb.‘Let everything that lives, reserve its truest praise. For God and God alone’. Zingend mijn geloof leven en belijden, dat is waar ik van geniet!"

LIedtekst 'To God and God alone'

Luister het lied in de video hierover en lees de liedtekst hieronder mee. 

God and God alone
Created all these things we call our own
From the mighty to the small
The glory in them all
Is God's and God's alone

God and God alone
Reveals the truth of all we call unknown
All the best and worst of man
Can't change the master plan
It's God's and God's alone

God and God alone
Is fit to take the universe's throne
Let everything that lives
Reserve its truest praise
For God and God alone

God and God alone
Will be the joy of our eternal home
He will be our one desire
Our hearts will never tire
Of God and God alone

Meer lezen over:

Speel muziek af