Mijn lied, mijn verhaal - verhalen bij de uitzending van 8 september

Liederen die je hart raken

Veel mensen zullen het herkennen: je zingt een dierbaar lied en ineens…een brok in je keel. Of tranen in je ogen. Je wordt geraakt door de melodie, door de tekst en vaker nog door de herinnering. Je zong het lied eerder bij een gebeurtenis of in een periode die diep indruk op je maakte: je trouwdienst, tijdens het afscheid van een geliefde, toen je gepest werd en je alleen voelde, of toen je zelf zo ziek was. Wat kan het zingen van Gods liederen dan krachtig zijn. Het geeft je nieuwe moed en hoop en bevestigt wat je allang weet: God houdt van je en Hij is erbij.

Niet alleen die liederen geven nieuwe moed en hoop maar ook het delen van de ervaringen van mensen. Die verhalen delen we graag in onze uitzending op TV en in een uitgebreidere versie hier online. Bekijk wat ds. Arie van der Veer, Martin Zonnenberg, Joke Buis, Jan Quintus Zwart, Elise Mannah en anderen te vertellen hebben.

Joke Buis en Martin Zonnenberg

Joke Buis – Welk een vriend is onze Jezus

“Mensen moeten het weten dat ze een vriend hebben.” Joke begint van enthousiasme helemaal te stralen en zit op het puntje van haar stoel als ze vertelt over dit lied.

Martin Zonnenberg – Herstel mijn eerste liefde

Tot tranen toe geroerd was Martin Zonnenberg toen hij in de auto voor het eerst het lied 'Herstel mijn eerste liefde' hoorde. Martin spreekt over een dieptepunt in zijn geloof toen dit lied hem raakte.

Ds. Arie van der Veer

Ds. Arie van der Veer - Lopen op het water

Ds. Arie van der Veer, herstellende van een herseninfarct, vertelt over zijn herstel en de belofte die hij maakt met God. Hij bemoedigt iedereen die hetzelfde is overkomen met 'Houd vol!'.

Elise Mannah en Albertina de Jong

Elise Mannah – Psalm 139

Als tiener geloofde ze niets van de tekst in Psalm 139 dat God je wonderbaarlijk gemaakt heeft. Ze hing de tekst op haar spiegel.

Albertina de Jong – Ik zal er zijn

De ergste nachtmerrie van elke ouder: je piepjonge kind krijgt kanker. Het overkwam Albertina en haar man. Dochtertje Naomi van 4 bleek ernstig ziek. Ze vertellen over het lied: ‘Ik zal er zijn’. “Als de angst toeslaat, dan word je even vastgepakt. Dan besef je: er is Iemand die boven dit staat.” Ook voor Naomi is het lied belangrijk. Kijk en luister hun verhaal.

Jan Quintus Zwart & Sharon Kips

Jan Quintus Zwart – Lichtstad met uw paarlen poorten

“We hoeven niet te wanhopen, er is een toekomst voor ons.” Die hoopvolle boodschap haalt Jan Quintus Zwart uit ‘Lichtstad met uw paarlen poorten’. Een favoriet van velen.

Sharon Kips – 10.000 redenen

“Het enige dat we konden doen was bidden”, vertelt Sharon Kips over een stormachtige periode in haar leven. Nu overheerst de dankbaarheid en natuurlijk past daar dit lied bij: 10.000 redenen tot dankbaarheid.

Amazing Grace

Het verhaal van dit prachtige lied is het verhaal van John Newton. John groeide op in de omgeving van London. Hij had weinig op met kerk en geloof. Op zijn 23begon John te werken op een slavenschip van de Royal Navy, later zelfs als kapitein. In die tijd was slavenhandel heel gewoon, het werd zelfs vanuit de Bijbel goedgepraat door de kerkelijke en politieke elite.

De eerste stap richting het geloof zette hij tijdens een zware storm op zee. Waar bemanningsleden om hem heen overboord sloegen, overleefde hij, en besefte hij dat zijn leven niet in zijn eigen handen ligt. Het schip verging bijna, hij riep God om hulp en het schip werd gespaard. Vanaf dat moment ging John de Bijbel lezen en groeide zijn geloof. 
In de loop der jaren na zijn bekering nam hij afstand van de slavenhandel, en werd later zelfs één van de voorvechters van de afschaffing ervan.
Hij werd dominee en schreef het lied “amazing grace” in voorbereiding op een kerstdienst. Als we zingen: “amazing grace, that saved a wretch like me”, dan kijken we dus in de ziel van John. Een man met bloed aan zijn handen, maar die door de ontmoeting met Jezus compleet omdraaide. 

Meer lezen? Klik hier.

Meer lezen over:

Speel muziek af