‘Nederland Zingt Gospel’ groot succes

Om het succes van het radioprogramma ‘Nederland Zingt Gospel’ te vieren, spreken we met radiopresentator Ron Stoeltie. Hij vertelt over het programma op de zaterdagochtend, dat vanaf 10.00 uur twee uur lang hoopvolle muziek uitzendt voor een brede doelgroep.

Nieuwe luisteraars trekken

Ron: “Nederland Zingt Gospel is het op drie na best beluisterde programma van heel Radio 5. We staan dus op de vierde plaats, en daar zijn we heel blij mee. We merken dat we, sinds we de ommezwaai gemaakt hebben naar Nederland Zingt Gospel, steeds nieuwe luisteraars trekken. Er luisteren nu iedere zaterdag zo’n 160.000 luisteraars naar het programma.

Ik snap heel goed dat mensen het jammer vinden dat Nederland Zingt op Verzoek is veranderd naar wat het nu is. We merkten dat het bemoedigen dat we deden via verzoekplaten, brieven of kaarten terugliep, omdat er tegenwoordig zo veel manieren zijn om even contact te leggen: social media, WhatsApp, enzovoort. Nu draaien we gospels, muziek van hoop. We proberen twee uur lang hoopvolle muziek te draaien voor een brede groep mensen en hen zo een boodschap mee te geven. Af en toe even stilstaan bij een mooi zinnetje of een mooie tekst.

Positieve draai

Ik denk dat het succes te maken heeft met het feit dat we onze luisteraars een goed gevoel willen geven op de zaterdag. Dat we hen op weg willen helpen met een stuk positiviteit. Zaterdagochtend is vaak het moment om klusjes te doen of met de kinderen naar de sportclub te gaan, in de tuin te werken of boodschappen te doen. We proberen met het programma hier een positieve draai aan te geven, zodat je er vrolijk van wordt en ongemerkt met de muziek meetrommelt op het stuur van je auto, meezingt of thuis de muziek hard aan hebt staan.

Remco Hakkert, de samensteller van het programma, probeert iedere week de toegankelijke gospels te kiezen. De toegankelijkheid is hoog door de bekende gospels die ook in de seculiere wereld hits zijn geworden, als Say a Little Prayer en To my Father’s House. Dit zorgt voor een stuk herkenning voor mensen die niet met gospelmuziek bekend zijn. De kick is, dat ik iedere week word aangeschoten door mensen die zeggen: “Ik ben eigenlijk helemaal niet gelovig, maar wát een leuk programma is dat!” en dat doet me wel wat, dan denk ik nou, dan zijn we goed bezig.

Jezus Nooit Gezien

Er is een lied wat mijn inspireert, niet echt een gospellied, maar wel een lied dat ik graag draai en dat is Jezus Nooit Gezien van Martin Brand. Dat geeft mooi weer waar ik regelmatig tegenaanloop, ook bij mijn niet-gelovige vrienden, die dan vragen: “Hoe kan dat nou? Je hebt Jezus toch nooit gezien?”. Dat is waar: ik weet niet hoe Jezus er uitziet, heb nooit met hem aan tafel gezeten, maar toch houd ik van Hem. Daar gaat het lied over, en dat inspireert mij keer op keer weer om dat te gebruiken, ook in gesprekken.”

Ook interessant

Speel muziek af