Prachtige ramen in Roermond

Geniet mee met de prachtige ramen, te zien in bovenstaand filmpje. Nederland Zingt was te gast in de Sint Christoffelkathedraal in Roermond. Deze prachtige kathedraal kenmerkt zich door de vele glas in loodramen. Kleurijk, groot en bijzonder.

De site van de Kathedraal schrijft:
"Vanwege de toegebrachte schade aan het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft de kathedraal nauwelijks oude glas-in-loodvensters. Alleen de beglazing in het Mariakoor van Frans Nicolas werd gespaard. Na de oorlog werden in het priesterkoor en het sacramentskoor kleurige glas-in-loodvensters geplaatst van de bekende Roermondse glaskunstenaar Joep Nicolas. In de zijbeuken kwamen drie vensters van Max Weiss. Het was destijds de bedoeling alle overige ramen ook te voorzien van fraai gebrandschilderd glas. Recentelijk zijn in 2004 nieuwe ramen geplaatst in de St. Jacobuskapel van de kerk, gemaakt door Leo Reichs van Ateliers Flos in Steyl en werden in 2005 respectievelijk 2007 twee in een reeks van vier grote ramen in het Mariakoor geplaatst van de hand van Diego Semprun Nicolas, kleinzoon van de eerdergenoemde Joep Nicolas. In 2006 volgde een grote ramenset van Huub Kurvers uit Deventer en in 2010 werden twee vensters van de in Keulen woonachtige Franse kunstenaar Jean-Paul Raymond geplaatst. In alle overige ramen zit tot nu toe echter nog altijd de ‘noodbeglazing’, die na de Tweede Wereldoorlog werd aangebracht en nu dringend aan vervanging, liefst met nieuwe gebrandschilderde ramen, toe is. Zodra hier geld voor is, worden die ramen vervaardigd en geplaatst."

Primeur: voor het eerst in Limburg

Nederland Zingt heeft een primeur met deze opname: voor het eerst zijn we te vinden in Limburg. De uitzending op zaterdag 12 oktober 2018 (NPO2, 19:05 uur) is de eerste Nederland Zingt vanuit de prachtige stad Roermond en de mooie provincie Limburg. 

Meer lezen over:

Speel muziek af