‘A Festival of Lessons and Carols’ in Utrecht: kom je ook?

Traditiegetrouw zendt de EO op Eerste Kerstdag een kerkdienst uit. Dit jaar is dat een registratie van ‘A Festival of Lessons and Carols’. Wij geven je graag de kans op bij de opnames aanwezig te zijn. Daarom ben je van harte welkom op vrijdagavond 20 december in de Jacobikerk te Utrecht. Het belooft een bijzondere avond te worden, dus kijk snel in je agenda of je kunt!

Wat kun je verwachten van deze avond?

Op vrijdag 20 december wordt in de Jacobikerk het verhaal van de geboorte van Jezus en de aanloop daarnaartoe vertelt. Volgens Engels gebruik wordt dit gedaan door middel van koor- en samenzang en een aantal Bijbellezingen. Kamerkoor Cantiago, onder leiding van dirigent Herman Mussche, zal prachtige engelse koormuziek ten gehore brengen. Jacobi-organist Gerrit Christiaan de Gier zal zowel het koor als ook de samenzang begeleiden. Voorganger en spreker is ds. René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland Kerk.

Praktische informatie

De avond begint om 20.15 uur, de deuren van de kerk gaan om 19.45 uur open. De toegang is vrij. Van de bezoekers wordt wel een vrijwillige gift gevraagd ter dekking van de gemaakte kosten. Na afloop is er gelegenheid voor ontmoeting, onder het genot van warme chocolademelk en glühwein.

Herkomst

In 1880 introduceerde de bisschop van Truro, Edward White Benson, op Kerstavond een nieuwe liturgie. Volgens sommige bronnen organiseerde hij in een houten schuur een speciale dienst met als doel de mannen uit de pub te houden. Andere bronnen zeggen dat het ging om een reguliere dienst in een houten gebouw dat vanwege de bouwvallige staat van de officiële parochiekerk als tijdelijke kathedraal fungeerde. De nieuwe liturgie van Benson werd door de Anglicaanse Kerk overgenomen en maakte ook binnen de Rooms-Katholieke en de Lutherse Kerk haar opwachting. Nog steeds worden in Engeland op Kerstavond op veel plaatsen Festivals georganiseerd. Zoals – dit jaar voor de 101e achtereenvolgende keer! – in Cambridge door het beroemde King’s College Choir. Ook in veel kerken buiten Engeland is deze traditie op of rond Kerstavond overgenomen, al is de vorm van de diensten verschillend.

Meer lezen over:

Speel muziek af