Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dirigent Patrick van der Linden: "Dat samen zijn en samen musiceren is voor mij het grootste gemis.”

27 maart 2020 · Leestijd 5 min

De coronacrisis raakt ons allemaal, dat is inmiddels wel gebleken. Bij Nederland Zingt heeft dat consequenties, maar bij de musici ook. Veel muzikanten zijn zzp’ers, waardoor een groot deel van hun inkomsten wegvalt. Op 21 maart 2020 zou Ahoy vol moeten zijn met musici, koorzangers, solisten en bovenal, veel publiek. Onder leiding van dirigent Patrick van der Linden zouden we met elkaar genieten van de prachtige klanken van één van de bekendste klassieke werken: de Matthaüs Passion. Helaas zette de coronacrisis een streep door de uitvoering van dit meerjarenplan, een enorm teleurstelling. Wij zochten contact met dirigent Patrick, die ook al meerdere keren aan Nederland Zingt heeft meegewerkt. We vroegen hem hoe hij deze tijd beleeft. 

PatrickvdLinden__c_HansvanderWoerd-001

Matthaüs aan de Maas

Het was erg moeilijk voor Patrick dat Matthaüs aan de Maas werd afgelast. Juist omdat er zo naar toe is gewerkt, en het programma al helemaal klaar was om uitgevoerd te worden. Opeens komt daar dan een streep doorheen. “We hebben nog gezocht met elkaar naar alternatieven, maar de ene na de andere streep werd door ieder denkbaar alternatief gezet, soms door overheidsmaatregelen of door maatschappelijke verantwoordelijkheden.”

Rijkdom van muziek

Dat muziek belangrijk is voor Patrick, staat buiten kijf. Muziek is zijn ‘adem’, zoals hij het zelf noemt. De hele dag hoort hij klanken of muziek in zijn hoofd. “Ik kan dat niet eens altijd definiëren, maar ook nu, als ik deze vraag beantwoord, hoor ik muziek in mij.” Toch kan hij wel goed tegen stilte. Niet alle muziek hoeft ook daadwerkelijk te klinken. “Ik lees ook graag muziek in stilte en dan hoor ik die muziek in mezelf. Daar geniet ik van.”

“Muziek houdt op de been en in muziek vind ik het nog hogere, vind ik God. Of misschien is God wel muziek? In elk geval komt Hij tot mij in muziek. En is muziek goddelijk voor mij.” Dat is, hoe Patrick in het leven staat. God en muziek zijn tot steun voor hem.

Naast muzikaal, omschrijft Patrick zichzelf als een optimist en rasechte idealist. “Dit is mijn basis voor alles. Ik ga uit van een goede afloop, van vertrouwen in mensen en van samen dingen maken. Vanuit die basis inspireer ik en geef ik leiding. En die basis zorgt ook voor creativiteit bij mij.” Dat zijn hoofd continu vol nieuwe ideeën zit, maakt dat hij steeds nieuwe kansen en mogelijkheden ziet.

Wat hij ons ten slotte mee wil geven: “vraag elke dag iemand uit je netwerk hoe het met hem of haar is. Inspireer elkaar.” Als je het niet eens bent met de overheid, verlies je dan niet in afgeven daarop. “Dat kost energie en die tijd had je beter kunnen besteden om iets goeds te doen voor een ander. Misschien wel het doorsturen van een mooi lied.”

Impact van corona

Patrick vertelt allereerst: “Als dirigent heb ik het voorrecht te mogen werken met zowel professionele ensembles als amateurensembles. Die diversiteit maakt mijn vak enorm boeiend voor mij.” Naast dirigent is Patrick ook artistiek leider van Ars Musica. Binnen deze stichting dirigeert hij drie ensembles: het Ars Musica Kamerkoor, Ars Musica Orkest en Ars Musica Concertkoor. 

De coronacrisis heeft ook een grote impact op Patricks persoonlijke leven. Op het moment is hij de hele dag thuis. Hij kan geen anderen ontmoeten om samen muziek te maken en lesgeven aan het conservatorium doet hij online. Ook heeft hij al een aantal repetities met koren gedaan via internet. Daarnaast onderzoekt hij de mogelijkheden voor een virtueel koor en orkest. Hij ziet dat de online repetities voor heel veel mensen een lichtpuntje geven. Ze kunnen elkaar weer even zien en samen wat doen.

Als voorbeeld van de impact van de coronacrisis noemt Patrick een moment uit de afgelopen week. Hij werkte met een aantal muzikanten van het Ars Musica Orkest en Kamerkoor om een muzikale avonddienst met muziek van Bach op te nemen in Zeist. “De bassist kwam binnen en speelde enkele tonen, bij wijze van inspelen. Ik schoot vol, want ik hoorde weer het echte instrument. Dat samen zijn en samen musiceren is voor mij het grootste gemis.”

Over de nasleep heeft hij zorgen: “Het zal een tijdje duren voordat het sociale leven weer is opgestart. Als we weer ‘mogen’: gaan concerten dan gelijk weer volle zalen trekken? Of wacht men af? Zijn mensen bang?” Zowel in de zorg als in de cultuursector werkt de vrijemarkteconomie niet, zo stelt Patrick. Vraag en aanbod is niet zo’n logisch spel. Zelf denkt hij dat de crisis nieuwe inzichten zal geven.

Luistertips van Patrick

We vroegen Patrick nog om een aantal luistertips. Omdat Patricks hart bij de klassieke muziek ligt, heeft hij vanuit dat genre een aantal mooie nummers voor ons geselecteerd. Maar ook de ‘gewone’ kerkmuziek raakt hem.

1. Johann Sebastian Bach, één van mijn helden, componeerde gemeenteraadsverkiezingen cantate 29. Deel 5 vind ik een van de mooiste aria's, die ook nog eens heel toepasselijk is op dit moment: "Gedenk an uns mit deiner Liebe”.

2. Mijn andere held is Ludwig van Beethoven. Luister eens naar zijn Zevende Symfonie. Vooral het tweede deel zal veel mensen aanspreken, door die prachtige melancholische melodie. 

3. We hebben als Ars Musica Orkest zelf het eerste deel van Mozarts 29ste symfonie gespeeld voor Nederland Zingt, uit het hoofd. Heerlijke muziek, haast zorgeloos….

4. Een van de mooiste liederen, als het gaat om kerkmuziek, vind ik “Alles wat over ons geschreven is”. Nederland zingt heeft die opgenomen in Groningen. Melodie en tekst zijn enorm rijk wat mij betreft.

--:--