Everhard Zwart kreeg orgelmuziek met de paplepel ingegoten en vertelt hierover in de nieuwe aflevering van orgelpodcast 'Alle Registers Open'

Everhard Zwart is al jaren organist in de Bovenkerk in Kampen. Zijn vader, ook bekend als organist, maakte hem al op jonge leeftijd wegwijs op het orgel. Everhard trad in zijn vader's voetsporen om organist te worden, daarnaast is hij ook docent en dirigent. Elsbeth Gruteke spreekt hem over zijn jeugd, opvoeding en het orgel als rode draad in zijn opvoeding...

Een muzikaal gezin

Hij kan zich nog herinneren dat hij als klein jongetje naar het orgel glipte als hij met z’n moeder meeging naar de kerk. Hij liet zijn moeder dan voor hem lopen maar vloog halverwege toch naar boven, naar zijn vader. Om hem te helpen maar ook om bij hem en het orgel te zijn. Zo groeide hij op met het orgel, als 2e van vier kinderen in een gezin waarin muziek de rode draad was. En niet alleen in zijn gezin, zijn ooms en neven spelen ook, en hij werkt er graag mee samen. Zijn opa was ook al organist, Everhard zelf is dus - bijzonder genoeg - al derde generatie!

Zijn verdere ontwikkeling en carrière

Zijn vader, Willem Hendrik, legde de basis in het orgel leren spelen. Daarna werd de bekende organist Feike Asma zijn leermeester. Een studie muziekwetenschappen en daarna nog twee jaar conservatorium gaf zijn ontwikkeling verder vorm. Hij werd kerkorganist, maar doet nu ook graag concerten. Voor hem voelt dat als een plek waar je veel meer een verhaal kan vertellen. Ook begon hij ook met het dirigeren van koren. Vandaag de dag houdt hij zich bezig met het op papier zetten van de muziek van zijn vader, van langspeelplaten naar muziek op papier. Zijn opa speelde al op de radio, maar Everhard is de eerste in zijn familie die de primeur had een DVD uit te brengen. Uiteraard zal het orgel-nalatenschap nog ver klinken na de drie generaties Zwart.

Wat Everhard Zwart in deze aflevering speelt

Intro uit Toccatine Psalm 99 van Willem Hendrik Zwart

Live

Tune – vrolijk en feestelijk

stuk door zijn vader geschreven

 

 

Canonisch voorspel en koraal Psalm 84 van Jan Zwart

 

Live

Deze psalm was de lievelingspsalm van zijn opa

 

 

Fuga in a-klein, BWV 543 van

Johann Sebastian Bach

 

Live

Everhard speelt tijdens concerten graag een werk van Bach

 

 

Marche Héroique van Frits

Tollig

 

Live

Dit muziekstuk kwam uit het archief van Feike Asma. Everhard wil dit graag spelen omdat Frits Tollig een vriend was van zijn opa Jan Zwart

 

 

Koraalbewerking over Psalm 4 van Everhard Zwart

 

Live

Een bewerking van dit lied door hemzelf geschreven ter nagedachtenis aan zijn moeder

 

 

Toccatine Psalm 99 van Willem Hendrik Zwart

 

Live

Als eerbetoon aan zijn vader wil hij nu de hele Toccatine Psalm 99 spelen

 

 

 

 

Luister de podcast hier

Over Elsbeth Gruteke

Elsbeth wordt op 23 januari 1965 geboren in Wageningen. Als kind woont zij een aantal jaren in Mozambique. Als 12-jarige komt zij tot geloof door een lerares die op een eenvoudige manier het evangelie uitlegt. Na haar vwo-eindexamen gaat ze Geschiedenis in Amsterdam studeren en komt ze na het afronden hiervan in dienst van de Evangelische Omroep. In 2015 rond ze haar studie Theologie af, om vervolgens 70% te gaan werken als predikant in de Protestantse Kerk Nederland en 30% bij de Evangelische Omroep.

Meer lezen over:

Speel muziek af