Ga naar zoekveld

Hij maakt alles goed

vrijdag 24 februari 2017

Romeinen 8

Ik kan niet bidden

Romeinen 8:26-27

‘De Geest helpt ons in onze zwakheid.’ (vers 26)

Geloven en bidden zijn nauw met elkaar verbonden. Maar bidden is niet altijd eenvoudig. Daarom is het mooi om te lezen dat de Heilige Geest bij ons bidden betrokken is. Romeinen 8 vertelt dat de Geest in ons bidt…

Vaak associëren we het werk van de Geest met nieuw leven, kracht, gaven en overwinning. Maar volgens Paulus is de Geest er juist ook in onze zwakheid. Een zwakheid die meer inhoudt dan ziekte en verdriet. Zwakheid is een woord dat heel ons aardse en zondige bestaan samenvat. Er is een verband met het lijden van deze tijd, de zinloosheid, de vergankelijkheid, ons sterfelijk bestaan. Prediker typeert dat zwakke bestaan als: ‘Lucht en leegte, alles is leegte.’

Wij mensen willen onszelf altijd van onze sterkste kant laten zien. We willen niet zwak zijn, maar sterk en machtig. Dat is de basis van onze samenleving.

Als je gelooft, weet je dat dat niet klopt. En toch hebben we er in de kerk ook een handje van. Ook daar lijkt de man of vrouw met de meeste gaven de grootste en de sterkste. En het meest vol van de Heilige Geest. ‘Meer dan overwinnaars zijn’ ligt ons meer dan wat Paulus uitschreeuwt: ‘Ik ellendig mens!’ We proberen zoveel mogelijk onze zwakheid te verbergen. De cultuur in de kerk staat niet los van de cultuur van de wereld.

Maar de Bijbel zegt toch echt iets anders. Geen mens kan voldoen aan Gods toelatingseisen. Een mens kan echt niet alles. We zijn zwak op alle fronten. We zijn geen kampioenen. Ook niet in het dienen van God.

Onze zwakheid komt ook tot uiting bij het bidden. We vergeten te bidden. We weten niet wat we moeten bidden. We bidden om verkeerde dingen. Bidden is ook heel moeilijk. Soms voel je je juist heel zwak bij het bidden.

Tegen die achtergrond is dat woord uit de Bijbel fantastisch. De Heilige Geest komt ons te hulp. Hij wil wonen in ons hart en helpt ons bij het bidden. De Heilige Geest bidt met ons mee. Durf dus gewoon zwak te zijn.

Let op - De Geest komt ín onze zwakheid, hij heft die niet op. We moeten leren hoe belangrijk het is om onze zwakheid te accepteren in plaats van ons ertegen te verzetten (vgl. 2 Kor. 12:9-10).

Deel deze overdenking: