Ga naar zoekveld

Wazige spiegel

vrijdag 12 mei 2017

1 Korintiers 13:12

Toch weten we weinig

1 korintiërs 13

‘Want ons kennen schiet tekort en ons profeteren is beperkt. Nu kijken wij nog in een wazige spiegel.’ (vers 9 en 12)

Het staat er heel duidelijk: onze kijk, onze visie, onze geestelijke kennis is betrekkelijk. Paulus gebruikt een beeld om dat duidelijk te maken. Hij schrijft: ‘Wij kijken altijd in een spiegel.’ Wij zien de werkelijkheid niet recht in het gezicht. Wat links is, is in feite rechts. We hebben te maken met ‘spiegelschrift’.

En dat is nog een heel optimistische uitleg van wat Paulus bedoelde te zeggen. Paulus dacht namelijk niet aan de spiegels die wij kennen. De spiegels uit zijn tijd waren van metaal. Daarin kon je jezelf niet echt goed zien. Meer een karikatuur, vergelijkbaar met het beeld dat je ziet in lachspiegels. Het lange is kort. Het smalle lijkt breed.

Het is opvallend dat veel christenen deze woorden voornamelijk toepassen op de grote vragen van het geloof: Hoe bestuurt God ons leven? Waarom is er zoveel leed in de wereld? Onderwerpen waar zij ‘met hun verstand niet bij kunnen’. Maar deze tekst gaat over meer. Het gaat ook over al onze kennis. Alles wat we zeggen en denken over God schiet tekort. Zelfs onze geestelijke gaven hebben hun beperkingen.

Paulus zegt: “Nu kijken we nog in een wazige spiegel.” Dat geldt voor alles, ook voor zaken waarvan wij heel zeker denken te zijn!

Is dan alles relatief? Mag je dan nooit meer ergens iets over vinden?

Natuurlijk wel. Maar wel met deze beperking: “Deze dingen nu, broeders, heb ik ter wille van u toegepast op mijzelf en Apollos, met de bedoeling dat u van ons leert niets te bedenken boven wat er geschreven staat …” (Paulus)

En deze opdracht: “De verborgen dingen zijn voor de HERE, onze God; maar de geopenbaarde zijn voor ons en voor onze kinderen, tot in eeuwigheid, om te doen al de woorden van deze wet.” (Mozes)

Gebed - Here God, leer ons bescheiden te zijn. Wij blazen nogal eens hoog van de toren, ook als het gaat om geloofszaken. Onze kennis schiet tekort. Leid ons in Uw waarheid. Amen.

Deel deze overdenking: