Nederland Zingt is EO!

We schrijven: 1965. De NCRV besloot om het programma “het ziekenuurtje”, een programma rond het geestelijke lied, niet meer uit te zenden. Dit stuitte tegen de borst van enkele mannen die al biddend vroegen om enkele uren radiozendtijd. Om zo Gods woord door muziek te laten blijven klinken. Je kent de rest van het verhaal. De EO ontstond, het aantal leden groeide en het lied tot Gods eer kon blijven klinken. We zijn nu vele jaren verder, de EO heeft zich ontwikkeld tot een omroep die door haar programma’s een brede groep mensen wil aanspreken. Programma’s die gaan over herstel in relaties, over hoop en troost, over de schoonheid van Gods schepping én… waarin we blijven zingen tot God. Dat is niet vanzelfsprekend. Er zijn maar weinig christelijke omroepen in deze wereld die met belastinggeld gefinancierd worden. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor. Tegelijkertijd staan budgetten onder druk en worden we meer afhankelijk van ledengelden en giften om bijvoorbeeld evenementen als de Nederland Zingt Dag te kunnen organiseren. 

Je hebt gemerkt dat we de bezoekers van Nederland Zingt-avonden en -evenementen vragen om lid of Vriend van Nederland Zingt te zijn. En dat is niet voor niets. Toen de EO groeide, was er een duidelijke aanleiding voor mensen om lid te worden. Er was niets, maar dankzij de steun van leden groeide de EO. Er was aanleiding en het gevoel dat het belangrijk is om “erbij te horen”. In deze moderne tijd is dat gevoel voor veel mensen in de samenleving minder. “De EO is er toch gewoon?” “Een lid meer of minder maakt toch niet uit?” Toch wel. Door het lidmaatschap willen we weer laten zien en laten voelen dat Nederland Zingt alleen maar kan bestaan door een sterke EO met veel leden. De vanzelfsprekendheid waar we vele jaren op konden leunen wordt minder. 

Bedankt voor je Vriendschap!
Wist je dat met jouw Vriendschap, je tevens ook lid bent van de EO? En dat is logisch, want ons programma staat aan de basis van de gedachtegoed van de EO. Ze zijn niet los van elkaar te zien. Nederland Zingt is EO. Jij bent al Vriend en daar ben ik ontzettend dankbaar voor. We hopen dat je nog lang bij ons blijft. Wil je ons helpen om anderen ook attent te maken op “Vrienden van Nederland Zingt”? We zijn al Vrienden vanaf €5,- per maand. Ga naar eo.nl/vriend.

Met vriendelijke groet,

Albert-Jan Schol
Eindredacteur Nederland Zingt