Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bandleider Sela vertelt over 'De mensen die we missen' : "Dit lied heeft de harten van mensen aangeraakt"

17 november 2022 · Leestijd 3 min

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Een tijdje terug bracht Sela het prachtige nummer 'De mensen die we missen' uit. Het lied past helemaal bij Eeuwigheidszondag. In korte tijd mocht het lied al voor veel mensen tot steun zijn. Maar wat is het verhaal achter dit bijzondere nummer? En waarom wilde de band over dit kwetsbare thema een lied maken? Daarover spraken we met James MacMillan. James is componist, bassist én bandleider van Sela.

Nieuwe liederen schrijven voor de kerk, dat is de missie van Sela. Voor een kerkelijke traditie als Eeuwigheidszondag waren nog weinig passende liederen. Daarom besloot de band er één te maken: "We zagen een kans iets te kunnen betekenen."

Lang proces

Een paar jaar geleden werd al aan dit lied begonnen. Het doel was eigenlijk om dit lied voor Eeuwigheidszondag 2020 uit te brengen. Uiteindelijk kwam het pas in 2022 uit.

Het kostte twee jaar om dit lied te schrijven. Dat is langer dan gemiddeld, maar niet uitzonderlijk, vertelt James: "Het is fijn dat je de tijd kunt nemen om een lied te laten rijpen. Je kunt ook in vijftien minuten een lied schrijven, maar een lied voor de kerk moet je van allerlei kanten bekijken. Dat gaan de mensen in de verschillende kerken ook doen als ze het zingen."

Een dans tussen melodie en tekst

Verdriet over iemand die je bent verloren is op een gegeven moment niet meer iets waar je dagelijks mee bezig bent. Je haalt het soms uit de kast, gaat er een tijdje mee leven en dan gaat het terug de kast in. Zo werkten de schrijvers ook bij dit lied: "We werkten er een tijdje aan, zetten het weer terug op de plank om te rijpen en gingen even later weer verder."

De tekst werd geschreven door Matthijn Buwalda en Roeland Smith. Samen met Adrian Roest maakte James de muziek: "Een goed lied is een dans tussen de melodie en de tekst. Voor dit lied is het geen vrolijke dans, het is een rouwdans. Maar toch is het een dans."

Mooie reacties

Afgelopen zomer speelde Sela het lied voor het eerst tijdens hun tour. James vertelt dat mensen in de zaal er gelijk op reageerden: "Het heeft de harten van mensen aangeraakt. We kregen enorm veel reacties, alleen al via YouTube al honderden. Van mensen die net iemand zijn verloren, of al vijftien jaar geleden. Mensen worden opnieuw aangeraakt met herinneringen en het verdriet. Maar dan op een mooie manier. Want verdriet kan ook mooi zijn."

Het lied raakt mensen met verdriet. En dat was precies het doel van de band: "Ons eerste doel was dat dit lied in kerken wordt gezongen. We hopen dat mensen dan weer denken aan hun geliefden die er niet meer zijn en dat ze hun verdriet een plek kunnen geven. Niet iedereen individueel, maar samen . We zingen het samen en mogen met elkaar herinneren." 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Foto: Henri Doornbos

--:--