Na de winter komt het voorjaar

26 november 2006, 09:00

Programma met veel koor- en samenzang, waarin ds. A. van der Veer allerlei mensen ontmoet, een korte meditatie houdt en voor mensen bidt. Ook is er aandacht voor het lopende Metterdaadproject.

Een programma met veel koor- en samenzang, waarin ds. A. van der Veer allerlei mensen ontmoet, een korte meditatie houdt en voor mensen bidt. Ook is er aandacht voor het lopende Metterdaadproject. Vandaag, op de laatste zondag van het kerkelijk jaar, is ds. Van der Veer in Apeldoorn, waar hij een ontmoeting heeft met Tineke Idema, die het afgelopen jaar een vriendin verloor.

De winter komt er aan. Zo langzamerhand zijn vele bomen kaal. Zo gaat het elk jaar. Niemand maakt zich zorgen. Want na de winter komt het voorjaar en na het voorjaar de zomer.

Hoe anders zou je tegen alles aankijken als je nog nooit het voorjaar hebt meegemaakt. We zouden bij het vallen van de eerste bladeren ons zorgen gaan maken. Je zou het proces willen tegenhouden. En als het laatste blad gevallen zou zijn, zou je denken: komt dit ooit wel goed??

Voor veel mensen is dit leven een leven als in de winter. Het is het enige seizoen dat zij kennen. Zij geloven niet in het voorjaar, laat staan in de grote zomer die eens komt. Als de eerste tekenen van de ouderdom komen, proberen zij die zelfs te verbergen. Het haar krijgt een kleurtje. Rimpels worden weggewerkt...

Nu valt dat verouderingsproces soms nog wel mee. Oudere mensen kunnen net zo mooi zijn als de bomen in de herfst. Juist dan vertonen zij ook prachtige kleuren. Maar het kan ook anders gaan: een prachtig lichaam kan door een verschrikkelijke ziekte worden verteerd.

Zo verging het Vera. Zij kreeg te horen dat zij ongeneeslijk ziek was. In de maanden die daarop volgden teerde haar lichaam weg...

Samen met haar vriendin Tineke sprak zij er over. Samen droomden zij vooral over de tijd na dit leven. Als het voorjaar dat ooit voor heel deze wereld zal komen, een nieuwe hemel en een nieuwe aarde...

Als u wilt weten hoe dat ging, hoe zij met zijn tweeën die moeilijke wintertijd doormaakten, kijk dan maar eens en luister mee..

Bijbelgedeelte: 1 Korintiers 15:35-44 en 53-57

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: