Nederland zingt met Kerst (3)

26 december 2006, 09:00

Kerstdrieluik met veel koor- en samenzang in kerstsfeer. Ds. Arie van der Veer bezoekt in deze miniserie drie werkers in de nacht, die de wacht houden achter 112: Een brandweerman op Urk, een politieman in Apeldoorn en een ambulancezuster in Zwolle. Het kerstevangelie wordt gelezen door de mensen die ds. Van der Veer 's nachts tegenkomt. Tegen het ochtendgloren wordt samen Jezus' komst in onze nacht gevierd.

Derde deel van een kerstdrieluik met veel koor- en samenzang in kerstsfeer. Ds. Arie van der Veer bezoekt in deze miniserie drie werkers in de nacht, die de wacht houden achter 112: een brandweerman op Urk, een politieman in Apeldoorn en een ambulancezuster in Zwolle. In deze aflevering: Groeps-chef politie Ad Evink. Het kerstevangelie wordt gelezen door de mensen die ds. Van der Veer 's nachts tegenkomt. Tegen het ochtendgloren wordt samen Jezus' komst in onze nacht gevierd.

In mensen een welbehagen

Ds. Arie van der Veer trok vlak voor de feestdagen een nacht op met Ad Evink, inspecteur van politie. Het was druk die nacht. Regelmatig werden mensen binnengebracht. Sommigen waren boos en gingen verschrikkelijk te keer. Maar ondanks dat ging Ad vriendelijk de gesprekken met de arrestanten aan. “Ongeacht wat men gedaan heeft, treed ik de mensen met respect tegemoet. Natuurlijk worden verkeerde daden niet goedgekeurd, maar elk mens wordt hier met respect behandeld.”

Zo’n benadering heeft alles weg van de manier waarop God ons mensen tegemoet treedt. God keurt geen enkele verkeerde daad goed. God haat de zonden, maar heeft de zondaar lief.

God heeft in mensen een welbehagen.

De mensheid keerde God de rug toe, maar God loopt ons nog altijd met zijn liefde achterna. De geboorte van Jezus Christus is daarvan een openlijk bewijs. Hij kwam naar onze aarde om ons leven te delen, te strijden tegen alles wat verkeerd was en zijn leven te geven voor mensen die niets met Hem te maken wilden hebben.

Gescholden werd er op Golgotha niet, maar (uit)gelachen wel. Gespot.

Jezus schold niet terug.

God brengt niet alleen respect op. Hij gaat nog verder: Hij heeft elk mens lief.

Dat was zelfs voor de politieagent een stap te ver.

Begrijpelijk.

Maar God is zoveel meer.

Schriftgedeelte: Lucas 2:15-20

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: