Nederland zingt op Goede Vrijdag

6 april 2007, 09:30

Veel koor- en samenzang voor deze Goede Vrijdag en een meditatie van ds. Arie van der Veer.

Een korte aflevering met veel koor- en samenzang voor deze Goede Vrijdag en een meditatie van ds. Arie van der Veer.

Op Golgotha, de heuvel buiten Jeruzalem, werd Jezus Christus als vuil aan de kant van de levensweg gezet. Ze kruisigden Hem. Buiten de poorten van Jeruzalem.

Een container met vuil zet je niet binnen, maar buiten. Huisvuil wordt opgehaald en verbrand. Jezus Christus haalde niet alleen het vuil van de wereld op. Hij werd zelf een stuk vuil. Verschopt. En Hij was het, die omzag naar mensen. Andermans vuil ruimde Hij op. Daarom was het ook zo verschrikkelijk wat ze met Hem deden. Een vuile streek. Gods Zoon behandelen als oud vuil...

Op deze (toch) Goede Vrijdag kunt u naar een korte en sobere aflevering kijken met een meditatie van ds. Arie van der Veer vanaf de vuilstort. Met Pasen wordt deze drieluik aangevuld en wordt de betekenis van deze dag pas écht duidelijk.

MEDITATIE

Als vuil aan de kant van de weg.....

Op Golgotha, de heuvel buiten Jeruzalem, werd Jezus Christus als vuil aan de kant van de levensweg gezet. Ze kruisigden Hem.

De dood is altijd een vijand. Maar de dood aan het kruis is een super vijand. De kruiseling vergaat van de pijn. Sterft als een verschoppeling. Kruisen werden ook niets voor niets opgericht buiten de gemeenschap. Jezus stierf buiten de poorten van Jeruzalem.

Een container met vuil zet je niet binnen, maar buiten.

Huisvuil wordt opgehaald en verbrand.

Jezus Christus haalde niet alleen het vuil van de wereld op. Hij werd zelf een stuk vuil. Verschopt.

Geslagen. Verworpen. Jezus Christus aan de kant van de levensweg.

Als grof vuil.

En Hij was het, die omzag naar mensen. Verschoppelingen kregen bij Hem gehoor. Zieken vonden door hem genezing. Andermans vuil ruimde Hij op.

Daarom was het oordeel over Hem zo verschrikkelijk: de grootste fout die ooit is gemaakt. Een vuile streek. Gods Zoon behandelen als oud vuil.

Goede Vrijdag is een donkere dag.

Als Pasen niet gevolgd zou zijn, zou het ook altijd donker zijn gebleven.

Kijk en luister.

Op Goede Vrijdag, maar ook tijdens de Paasdagen naar Nederland Zingt.

Bijbelgedeelte: Jesaja 53:5-7

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: