Nederland zingt op zondag

15 april 2007, 09:00

Veel koor- en samenzang, ds. Arie van der Veer ontmoet allerlei mensen, houdt een korte meditatie en bidt voor mensen. Ook is er aandacht voor het lopende Metterdaadproject.

Een programma met veel koor- en samenzang, waarin ds. Arie van der Veer allerlei mensen ontmoet, een korte meditatie houdt en voor mensen bidt. Ook is er aandacht voor het lopende Metterdaadproject.

Vandaag herdenken de joden de Holocaust. Ds. Van der Veer ontmoet op deze dag Deborah Maarssen, één van de jongste overlevenden van vrouwenkamp Ravensbrück.

MEDITATIE

Leven met het Sjema in je hart...

‘Hoor Israël, de Eeuwige onze G’d, de Eeuwige is een’. (Deuteronomium 6:4)

Deborah Maarssen was nog net op tijd, toen haar vader in Jeruzalem overleed. Bijna honderd jaar werd hij. Hij overleed terwijl haar broer het Sjema uitsprak: ‘Hoor Israël, de Eeuwige onze G’d, de Eeuwige is een’.

Elke vrome Jood hoopt met deze formule op zijn lippen te sterven. Deze belijdenis is de rode draad van zijn leven. Je staat er mee op en je gaat er mee naar bed. Ook in de moeilijkste tijden. Zo zijn vele Joden met dit gebed op de lippen de gaskamers ingegaan:

‘Hoor Israël, de Eeuwige onze G'd, de Eeuwige is een’.

Ds. Arie van der Veer sprak met Deborah over haar bewogen leven. Deborah is een orthodoxe jodin. Eén van de jongste overlevenden van het concentratiekamp Ravensbrück. Ruim 130000 vrouwen en kinderen waren daar in de Tweede Wereldoorlog. Deborah heeft in dat kamp leren lopen, leren praten. Ze was een dreumes van drie, toen ook zij, haar moeder en haar twee kleine zusjes bevrijd werden.

Een groot wonder. Hoe hield een vrouw met drie kleine kinderen zichzelf in een concentratiekamp in leven?! Een heel groot wonder..... want niet alleen zij waren in leven gebleven, maar ook hun vader. Waarom zij en een ander niet?!

Deborah weet hoe krachtig haar ouders waren, maar ze wijst vooral naar Boven. De Almachtige had hen voorbestemd om te leven.

Maar hoe vat je na zo’n hel het leven weer op?

Kijk en luister naar het verhaal van Deborah Maarssen.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: