Nederland zingt op zondag

22 april 2007, 09:05

Veel koor- en samenzang, ds. Arie van der Veer ontmoet allerlei mensen, houdt een korte meditatie en bidt voor mensen. Ook is er aandacht voor het lopende Metterdaadproject.

Een programma met veel koor- en samenzang, waarin ds. Arie van der Veer allerlei mensen ontmoet, een korte meditatie houdt en voor mensen bidt. Ook is er aandacht voor het lopende Metterdaadproject. Vandaag bezoekt ds. Van der Veer oud-zendelinge Elly van der Linden in Amsterdam.

Als Elly van der Linden (80) wil mediteren, mag ze graag in de Amsterdamse tram zitten. Ze gaat daarvoor liever niet naar het bos. 'Ik heb in mijn leven al genoeg bomen gezien'. Elly heeft namelijk 36 jaar gewerkt als bijbelvertaler en evangeliste in een Filippijnse bergstam, de Hanonoö. Ze woont nu al weer heel wat jaren in Amsterdam, maar echt wennen lukt nog niet helemaal. Het is ook niet niets wat ze heeft gedaan. Toen ze bij de bergstam kwam, was ze de enige blanke en dan ook nog een vrouw! Ze besloot om zich te laten adopteren als gezinslid. Dat was het veiligste. Inmiddels zijn er 17 kerken gesticht als vrucht van haar bediening. Logisch dat je dat niet meteen kunt loslaten. Ds Arie van de Veer bezoekt haar in het hartje van Amsterdam, waar ze zo heerlijk tot rust kan komen.

MEDITATIE

Pure verbondenheid

Jezus beschrijft de relatie tussen Hem en de gelovige als de verbinding tussen een stam en een tak.

Dat is pure verbondenheid.

Een natuurlijke verbinding.

Je kunt voorwerpen op allerlei manieren aan elkaar verbinden: Lijmen, spijkeren, schroeven, solderen. Maar dat zijn toch wel heel andere verbindingen. Het een zit aan het ander vast.. Maar het blijven heel verschillende materialen.

Bij een boom, de stam en de takken is dat anders! Je noemt het een verbinding, maar in feite is het één geheel. Het is hetzelfde ‘materiaal’ Het leeft van dezelfde sappen. Het bestaat uit dezelfde stoffen. Het is een natuurlijke verbinding. Pure verbondenheid.

Dat Jezus dit beeld gebruikt, is om stil van te worden. Ook nauwelijks te geloven. Maar Hij zegt dat het zo is`: Ik een zondig mens ben met Hem verbonden, als een tak aan een stam. We vormen één geheel. Zijn hetzelfde. Leven van hetzelfde.

Dan gebeuren er geweldige wonderen. Takken laten vruchten ziien die kenmerkend zijn voor de stam. Vruchten die behoren bij Jezus alleen.

Kijk naar het verhaal van een Elly van der Linden. Een zendelinge met een buitengewoon gezegend leven. Dankzij die pure verbondenheid.

Bijbelgedeelte: Johannes 15:1-8

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: