Nederland zingt met Pinksteren

28 mei 2007, 09:00

Veel koor- en samenzang, ds. Arie van der Veer ontmoet allerlei mensen, houdt een korte meditatie en bidt voor mensen. Ook is er aandacht voor het lopende Metterdaadproject.

Een programma met veel koor- en samenzang, waarin ds. Arie van der Veer allerlei mensen ontmoet, een korte meditatie houdt en voor mensen bidt. Ook is er aandacht voor het lopende Metterdaadproject.

Niet alleen mensen moeten wachten. Ook de schepping. In de bijbel staat dat die wacht op het moment dat openbaar wordt wie de kinderen van God zijn. Dan zal de schepping bevrijd worden van de zinloosheid en vergankelijkheid. Embert en Petra Messelink trekken zich het lot van die schepping aan. Ze maken zich zorgen over de aantasting ervan. Met hun natuurbeschermingsorganisatie A Rocha willen ze ook andere christenen uitdagen zich meer voor het milieu in te zetten. De schepping en herschepping van God betreft niet alleen mensen, maar ook de natuur. Embert en Petra verwachten binnenkort beheerders te worden van een veldonderzoekscentrum. Dat betekent banen opzeggen en verhuizen. Ze praten met ds. Arie van der Veer over hun fascinatie voor de natuur maar ook over hun zorgen, visie en verwachtingen.

MEDITATIE

Daar moet je van zuchten!

Het gaat niet goed met de schepping.

Het klimaat verandert. Diersoorten verdwijnen. Het leven op aarde is op menige plek buitengewoon ongezond.

En dat ondanks veel plannen, talrijke conferenties en goede voornemens.

We weten dat het leven vergankelijk is. Maar het is triest als de mens daar zelf de oorzaak van is.

Hoe gaan we daar mee om?

Zeker van christenen mag je verwachten dat ze zich om de schepping bekommeren. Het is immers de schepping van hun hemelse Vader. Het mag in ons geloof absoluut niet alleen gaan om het behoud van mensen. Bij de verlossing van deze wereld, hoort ook de verlossing van de schepping.

Een christen heeft vanuit zijn geloof ook een geweldig perspectief. God belooft ons een nieuwe hemel, maar ook een nieuwe aarde. Mens en dier, schepping en schepsel worden verlost.

In de bijbel staat dat de schepping onder die vergankelijkheid zucht. Maar zuchten en zuchten is twee. Natuurlijk zucht en kreunt de schepping om al het verdrietige wat nu gebeurt. Zeeën die vervuilen, ijsbergen die smelten, bossen die worden gedecimeerd. Maar de schepping zucht ook van verlangen. Zuchten en kreunen doet ook een vrouw die een kind ter wereld brengt.

Zo zucht de schepping ook.

Een lied van verlangen.

En wij zuchten mee.

Kijk en luister.

Bijbelgedeelte: Romeinen 8:18-24a

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: