Herkauwers

15 juli 2007, 09:25

Veel koor- en samenzang en een meditatie van ds. Van der Veer.

"Kauwen, goed kauwen", zei mijn moeder als we met elkaar 's avonds aan tafel zaten. "Neem er de tijd voor, dat is goed voor de spijsvertering, proef wat ik voor jullie gekookt heb". En dat deden we: kauwen, goed kauwen. En je wist als kind: op het ene moet je langer kauwen dan op het andere. Er is nu eenmaal makkelijk en minder gemakkelijk te verteren kost.

Wat dat betreft kunnen we als mensen een voorbeeld nemen aan de koe. Je snapt werkelijk niet hoe lang die over hun eten doen. Je kunt ze soms uren achtereen in de wei zien liggen herkauwen. Het wordt allemaal zorgvuldig weggewerkt.

Koeien zijn overigens niet de enige herkauwers. De geit, het schaap, het hert horen er ook bij.

Herkauwen.

Daar kunnen wij wat van opsteken. In een heleboel opzichten...

"Smaakt en ziet, dat de HERE goed is", zegt de Bijbel. Dat lijkt een wonderlijke uitspraak, maar gaat heel goed op in bovengenoemde praktijk. Je eet als het ware het Woord van God en kauwt en herkauwt.

Neem niet teveel in een keer. Vergeet niet te herkauwen.

Zo heb je er het meeste aan..

Kijk en luister.

Bijbelgedeelte: Psalm 34: 9 t/m 11

N.B. Deze uitzending begint eerder dan normaal, om 09.25 uur op Nederland 1.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: