In de branding

29 juli 2007, 09:45

Veel koor- en samenzang en een meditatie van ds. Van der Veer.

Eén van de mooiste dingen van de zee is het horen en zien van de branding. Altijd weer zijn de mensen daarvan onder de indruk: de rollende golven, golven die soms meters hoog zijn, met koppen vol schuim.

Dat is wat anders als het vlakke water van het zwembad. De randmeren zijn prachtig, maar er gaat toch niets boven de zee.

De branding.

We spreken ook over de branding van het leven. Een bruisende periode. Wanneer het precies is, is wat moeilijk aan te geven. Maar het gaat niet over het laatste stukje van ons leven. Eerder over het begin. Dat bruisende begin als je van alles wilt en kunt. Laten de golven maar komen. Hoe hoger, hoe mooier. Het leven als één grote uitdaging.

Maar het kan ook negatief bedoeld zijn.

Als het leven je gewoon te veel wordt. Als je door de hoge golven dreigt weggespoeld te worden. Als een onderstroom je meesleurt. Plotseling heb je geen grond meer onder de voeten.

Het leven als een bedreiging.

Hoe kom je de branding door?

Niet altijd is er een schip in de buurt. Niet altijd is er iets om je aan vast te klampen. Maar één ding is zeker: kijk van je af. Let niet op de golven.

Zeelui adviseren mensen die last van zeeziekte hebben: kijk naar een vast punt, richt je oog op het einder en beweeg mee.......

Kijk en luister

Bijbelgedeelte: Openbaring 21:1-4

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: