Van kracht tot kracht

2 september 2007, 09:45

Veel koor- en samenzang en een meditatie van ds. Van der Veer.

Tijdens zo'n dag in een attractiepark lopen we van de ene attractie naar de andere. "Laten we maar een punt afspreken", zegt moeder. "Anders zijn we elkaar kwijt". Dan mogen de grote kinderen gaan. Ze rennen van het een naar het ander. "Ben jij daar al geweest?". "Durf je dat niet?". "Echt super gaaf".

Van het een naar het ander.

Van de ene kick naar de andere.

Was het leven maar zo.

Het leven is voor iedereen afwisselend. De ene dag is niet de andere. Maar het is lang niet altijd even spannend. Blijde dagen worden afgewisseld door verdrietige. Dagen dat je weg over rozen gaat en dagen waarop alles tegen zit. Goede tijden, slechte tijden...

Wat zou dan de betekenis zijn van die woorden uit de oude psalm? In Psalm 84 staat dat gelovigen het leven beleven van kracht tot kracht. Leven ook zij van de ene kick naar de andere? Het ene mooie is nog niet voorbij of het volgende dient zich aan.

Dat is niet zo. Er zijn ook gelovige mensen, die een bijna ondraaglijke last te dragen hebben in hun leven. Je zou zeggen: dat redden ze nooit. Ze hebben de kracht niet op voorraad. Het is niet hun sterke karakter of hun onverwoestbare optimisme.

Het is God die hen echter elke keer weer nieuwe kracht geeft. Kracht voor vandaag, blijde hoop voor de toekomst. Dat is hun geheim. Met de lasten geeft God ook de kracht! Dubbele lasten? Dubbele kracht! Zoals Israël in de woestijn krijgen ze elke dag nieuw manna. Genoeg voor die dag. Psalm 84 zegt het zo: Zij gaan van kracht tot kracht steeds voort.

Mozes zei ooit: Zoals uw dagen zijn zo zal ook uw kracht zijn.

Kijk en luister.

Bijbelgedeelte: Psalm 84:6-8

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: