Zeg mij wie je vrienden zijn...

30 september 2007, 09:00

Met veel koor- en samenzang, waarin ds Arie van der Veer allerlei mensen ontmoet en een korte meditatie houdt. Ook is er aandacht voor het lopende Metterdaadproject.

Vorige week maakte ds. Arie van der Veer in Den Haag kennis met de chirurg dr. Arthur Niggebrugge van het ziekenhuis Bronovo. Deze week gaat hij met hem naar 'De Schuilplaats', waar zo'n 80 dak- en thuislozen wekelijks een maaltijd krijgen.

Op zijn dagelijkse fietsrit naar het werk komt Arthur langs het Leidse Centraal Station. Onder perron 1 bevindt zich een donkere doodlopende ruimte, waar zich elke dag daklozen, zwervers en verslaafden ophouden.

 

Op een dag vroeg Arthur aan zijn vrouw een grote pan soep en broodjes klaar te maken. Daarna is hij, samen met een bevriende tandarts, op vrijdagavond eten gaan brengen bij de 'jongens'. Uit dit initiatief is 'De Schuilplaats' ontstaan.

'Zeg mij wie uw vrienden zijn en ik zal zeggen wie gij zijt', luidt een bekend spreekwoord. En dat gaat in vele gevallen ook op. Armen gaan niet om met rijken. Rijken gaan niet om met armen. Professoren gaan niet om met arbeiders. En arbeiders niet met professoren.

Elk mens voelt zich aangetrokken tot zijn lotgenoot. Een mens lijkt op een magneet. Wat bij hem hoort, trekt hij aan.

Jezus was een mens. Ook zo'n magneet. Wie waren de vrienden van Jezus? Dat was niet de upper ten van Israël. Slechts bij uitzondering lezen we van een hoveling, een enkele schriftgeleerde sloot zich bij hem aan. Nee, de mensen die je in grote getale bij Hem kon vinden waren de doorsnee mensen, de eenvoudigen.

Schriftgeleerden zeiden smalend: "Die man ontvangt zondaars en eet met hen". En dat echt zo.

Had Jezus niets met rijke en vooraanstaande mensen? Hij wel met hen, maar zij niet met Hem. Jezus' gesprekken logen er niet om. Zijn analyses waren scherp. Hij wond er geen doekjes om. En niet alleen tegenover hen, tegenover iedereen. Fout was bij Hem fout, en goed goed.

Dokter Arthur Niggebrugge is met hart en ziel dokter. In het ziekenhuis is hij in zijn element. Maar ook als hij met zwervers eet en aan hen medische hulp geeft.

Zijn motivatie?

Vraag hem wie zijn Vriend is....?!

Kijk en luister.

Bijbelgedeelte: Lukas 15:1-2

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: