Nederland zingt op zondag

7 oktober 2007, 09:00

Veel koor- en samenzang, ds. Arie van der Veer ontmoet allerlei mensen en houdt een korte meditatie. Ook is er aandacht voor het lopende Metterdaadproject.

Zoals bekend zit ds. Arie van der Veer graag op de fiets. Maar zijn gast van vandaag in 'Nederland Zingt op Zondag' ook. Dick Eringa (62) is op de fiets helemaal naar bedevaartsoord Santiago de Compostella in Spanje gefietst.

Aan ds. Van der Veer vertelt hij hoe hij onderweg nog echt een pelgrim moest worden. Maar dat is echt gebeurd. 'Gaandeweg kom je tot veel meer diepgang. Elke dag is een wonder, dat je doorgaat en kracht vindt. Dan merk je, dat God bij je is. Dat merk je in de eenzaamheid van het fietsen'. Het pelgrimeren werkte aanstekelijk: in 2009 gaat hij nóg een keer. Nu samen met zijn vrouw.

Meditatie: De Jakobsschelp

Shellstations kom je in heel Europa tegen. Rijdend in de auto zijn ze van verre al herkenbaar. Aan de kleuren geel en oranje, maar heel in het bijzonder aan de schelp.

Ooit geweten dat dit de Jakobsschelp is?!

Het is het kenmerk van elke pelgrim op weg naar Santiago de Compostella! Zij zijn het die al eeuwenlang deze schelp als kenmerk aan een ketting om hun hals meedroegen.

Ver voor de tijd dat er auto’s over brede vierbaanswegen naar het zuiden van Europa reden, liepen de pelgrims er al. Van drie kanten kwamen ze uit Europa aan om op het laatste stuk zich bij elkaar te voegen. Ze begonnen vaak helemaal alleen, maar eindigden de tocht met z’n honderden.Je mag wel van duizenden spreken.

Pelgrims op weg...

Ze zijn er nog altijd. De moderne pelgrim vindt de weg vaak belangrijker dat de bestemming. Onderweg kom je tot jezelf. Onderweg denk je na over de grote vragen van het leven. Onderweg komt men in gesprek met God... Afzien en opzien. Want de weg is wel lang! En zwaar!

Shell biedt u onderweg zijn producten aan.

De echte pelgrims hebben dat niet nodig. Willen dat ook niet hebben. Op eigen kracht, lopend, op de fiets willen zij het einddoel bereiken...

Ik ontmoette een moderne pelgrim...

Hij begon als toerist, eindigde als pelgrim.

Als u het verschil wilt weten: kijk en luister.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: