Nederland Zingt met Kerst (1)

25 december 2007, 10:00

Ds. Arie van der Veer is vandaag te zien met F16-piloot Gert-Jan en meteoroloog adjudant Albert. Beide hebben meegewerkt aan de vredesmissies in Afghanistan. Nu waken zij over de veiligheid van Nederland op vliegbasis Leeuwarden. Ds. Arie van der Veer praat met hen over vrede en kerst. Ook houdt hij de meditatie gelardeerd met koor- en samenzang.

Ds. Arie van der Veer is vandaag te zien met F16-piloot Gert-Jan en meteoroloog adjudant Albert. Beide hebben meegewerkt aan de vredesmissies in Afghanistan. Nu waken zij over de veiligheid van Nederland op vliegbasis Leeuwarden. Ds. Arie van der Veer praat met hen over vrede en kerst. Ook houdt hij de meditatie, gelardeerd met koor- en samenzang.

Meditatie: Wordt geboren in Bethlehems stal

Op de vliegbasis Leeuwarden staat een verkeerstoren. Al vele jaren lang klimmen daar mannen en vrouwen naar boven om hun werk te doen. Ze zijn er dag en nacht.

Albert is één van die mensen. Hij werkt al vele jaren op de vliegbasis. Hij is meteoroloog. Zijn taak is te ‘zorgen voor het weer’. De vliegers moeten weten wat voor weer het is. Hoe dicht de bewolking is. Of er daar en daar ‘grondzicht’ is.

In die verkeerstoren is ook een kamer voor dit speciale werk. Ooit tijdens een nachtdienst gebeurde daar iets heel bijzonders. Zeker tijdens de nacht bleef er als Albert zijn werk gedaan had tijd over. Die tijd gebruikte hij om bijbel te lezen. Hij begon er mee, omdat hij verkering had gekregen met een meisje die van een andere kerk was. Hoe zat het toch met al die verschillen...

Tijdens dat lezen werd een andere interesse gewekt. Niet naar de leer, maar naar zijn leven. Naar zijn persoonlijke relatie met God! Had hij die wel? Een mens kan over God praten zonder Hem persoonlijk te kennen!

In de verkeerstoren van Leeuwarden heeft Albert op een nacht zijn knieën gebogen. Hij is neergeknield en heeft zijn hart aan Jezus gegeven.

Tijdens de kerstdagen zingen we het Stille Nacht. Er zijn verschillende teksten van dat lied. Iemand vroeg: moet je nu zingen ‘wordt geboren’ of ‘werd geboren’ in Bethlehems stal?

‘’wordt geboren” heeft wel iets. Je kunt tijdens dat zingen alleen terugdenken aan die dag van toen in Bethlehem. Maar waarom ook niet aan wat in het hart van een mens gebeurt als hij werkelijk gelooft...

Werd geboren: Hij kreeg een plaats in Bethlehem.

Wordt geboren: maar ook een plek in mijn/ons hart.

Kijk en luister

Bijbelgedeelte: Lucas 2:1-7

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: