Nederland Zingt met Kerst (2)

26 december 2007, 09:00

Ook vandaag is ds. Arie van der Veer te gast op vliegbasis Leeuwarden. Wat betekent vrede in een omgeving vol wapentuig? Ds. Arie van der Veer praat met F16-piloot Gert-Jan en meteoroloog adjudant Albert en houdt een meditatie, alles gelardeerd met koor- en samenzang.

Ook vandaag is ds. Arie van der Veer te gast op vliegbasis Leeuwarden. Wat betekent vrede in een omgeving vol wapentuig? Ds. Arie van der Veer praat met F16-piloot Gert-Jan en meteoroloog adjudant Albert en houdt een meditatie, alles gelardeerd met koor- en samenzang.

Meditatie: Geloven in de vrede

De Kerstdagen zijn altijd dagen van rust en vrede.

Zelfs in oorlogsgebieden kan het stil zijn.

Maar iedereen weet dat de werkelijkheid anders is. Straks worden er weer aanslagen gepleegd.

Bermbommen gelegd. Op vele plaatsen in de wereld heerst grote spanning, is het oorlog.

Hoe kunnen daar mee leven?

Hoe kan bijvoorbeeld toch weer een militair in vertrouwen aan het werk gaan? Hoe kun je als familie staan achter je man, als hij bijvoorbeeld uitgezonden wordt naar Afghanistan?

Alleen..als je gelooft in de vrede.

Voor een christen is het vieren van kerstfeest voor dat geloof de basis. Vrede is voor een christen niet alleen een opdracht maar in de eerste plaats een gegeven.

De engelen (let op: een leger van engelen staat er..) maakten in de velden van Efrata bekend dat er vrede op aarde zal zijn. Ze zongen niet, zoals vaak wordt gedacht. Nee, zij verkondigden, maakten bekend. Door de komst van Jezus Christus zal er vrede op aarde zijn.

Wie gelooft, mag daarvan overtuigd zijn. Niet de oorlog zal het laatste zijn, maar de vrede. Door het werk van Jezus Christus gaat Gods rijk zeker komen. Het kwaad zal worden overwonnen. Het hemelse leger staat garant.

Vrede is een opdracht. Onze militairen zetten zich er voor in. Zij in het groot en wij in het klein. Maar zou je niet geloven in de vrede dan is de inzet daarvoor wel heel moeilijk. Dan kunnen er momenten zijn dat je het niet ziet zetten. Dat we ons willen terugtrekken en aan het nut van onze inzet twijfelen...

Geloven in de vrede waarvan de engelen spraken, is een enorme kracht.

Je doet het niet voor niets. Je werk heeft perspectief.

Eens zal het vrede zijn.

Kijk en luister naar het werk van een piloot.

Een christen, die vecht voor de vrede.

Omdat hij er in gelooft.

Bijbelgedeelte: Lucas 2: 8-14

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: