Nederland Zingt met Pasen (1)

23 maart 2008, 09:00

Ds. Arie van der Veer is met Pasen op bezoek bij dierenarts Frank Blaauw. Na zijn middelbare school weet Frank niet echt wat hij wil. Na verschillende opleidingen te hebben geprobeerd en een half jaar in Bolivia te zijn geweest, kiest hij voor het beroep dierenarts. Het leukste aan dit werk vindt hij de rundveesector en hij geniet ervan als hij de geboorte van een nieuw dier meemaakt. Ds. Arie van der Veer gaat met Frank mee naar verschillende boerderijen om te zien hoe het leven van een dierenarts is. Ook praat hij met Frank over de mooie en minder mooie kanten van het vak. De meditatie en gesprekken worden afgewisseld met koor- en samenzang.

Ds. Arie van der Veer is met Pasen op bezoek bij dierenarts Frank Blaauw. Na zijn middelbare school weet Frank niet echt wat hij wil. Na verschillende opleidingen te hebben geprobeerd en een half jaar in Bolivia te zijn geweest, kiest hij voor het beroep dierenarts. Het leukste aan dit werk vindt hij de rundveesector en geniet ervan als hij de geboorte van een nieuw dier meemaakt. Ds. Arie van der Veer gaat met Frank mee naar verschillende boerderijen om te zien hoe het leven van een dierenarts is. Ook praat hij met Frank over de mooie en minder mooie kanten van het vak. De meditatie en gesprekken worden afgewisseld door koor- en samenzang.

Meditatie: Geen veearts meer nodig

Pasen is het feest van nieuw leven.

Het is het feest van de lente. De kleur van Pasen is daarom geel. Geel is immers de kleur van de bloemen die bloeien in het voorjaar. Op Pasen eten we een (extra) ei. Het ei is immers symbool van het nieuwe leven. De winter is voorbij. De lammetjes spelen in de wei. De blaadjes komen weer aan de bomen en de kuikens piepen uit het ei.

Nieuw leven!

Elk voorjaar is het er weer.

De gast met Pasen in het programma Nederland Zingt op Zondag is de veearts Frank Blaauw. Hij is veearts met hart en ziel. Eén van de mooiste dingen van zijn werk vindt hij de verloskunde. Nog steeds kan hij gaan stilzitten op strobaal en genieten en onder de indruk zijn van de schepping, als er een kalfje of geboren is.

Wat hem aanspreekt in nieuw leven? 'Ik denk dat het het pure is, het onschuldige, er zit niks verkeerds bij, het is zoals het zou moeten zijn. Nog niet bedorven door iets of iemand. Ongelooflijk mooi om naar te kijken, de eerste pogingen van een net geboren dier om te staan.’ ‘Een nieuw leven is natuurlijk een teken van hoop. Het bepaalt je elke keer bij de grootsheid van Gods schepping’.

Het nare van zijn vak is dat hij altijd geroepen wordt als er problemen zijn. De boer heeft bij normale bevallingen geen veearts nodig...Maar er is genoeg werk, want de schepping kent vele problemen...Ook het nieuwe leven dat elk voorjaar begint is bedreigd leven.

Waarom is Pasen zo’n geweldig feest? Omdat de boodschap van het feest dat de kerk op Pasen viert, de boodschap is van echt nieuw leven. We zijn door Christus werk op weg naar een leven dat God heeft bedoeld. Een leven zonder zonde, zonder gebrokenheid.

“Want nu de HEER is opgestaan, nu vangt het nieuwe leven aan, een leven door zijn dood bereid, een leven in zijn heerlijkheid”.

Straks hebben we geen veearts meer nodig.

Frank Blaauw vindt dat niet erg.

Kijk en luister.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: