Nederland Zing met Pasen (2)

24 maart 2008, 10:00

Ds. Arie van der Veer houdt een meditatie. Ook is er veel koor- en samenzang.

In deze kortere aflevering van Nederland Zingt met Pasen houdt Ds. Arie van der Veer een meditatie. Ook is er veel koor- en samenzang.

Meditatie: Slachtvee

Ook al is het nu zestig jaar geleden: je went nooit aan de verschrikkelijke beelden van de concentratiekampen. Die bijna eindeloze rijen van mannen en vrouwen, kleine kinderen op weg naar de dood.

Een Jood zei ooit: het is precies wat in psalm 44 staat: ‘U hebt ons als slachtvee uitgeleverd, ons onder vreemde volken verstrooid. U hebt uw volk van de hand gedaan. Veel bracht de verkoop niet op”. Wat is het leven van het Joodse volk de eeuwen door zwaar geweest.

Maar niet alleen van hen. Ook het christelijk geloof vrijwaart je niet van tegenslag, moeiten en zorgen. Er zijn gelovige mensen die toch een heel zwaar leven hebben gehad en nog kennen. Ook voor hen is die tekst uit psalm 44 heel herkenbaar.

Deze tekst uit die oude psalm komt in het Nieuwe Testament terug. En wel in een heel bijzonder hoofdstuk: Romeinen 8. Daar worden de tegenslagen van dit leven uitgebreid genoemd: honger, armoede, gevaar, het zwaard, machten en krachten, de dood. Slachtvee is een naar woord. Het is immers bestemd voor de dood. Maar zo wordt het gevoeld en benoemd.

Maar er staat meer. Er wordt verwezen door Paulus naar God die ook zijn eigen Zoon niet gespaard heeft maar voor ons allen heeft overgegeven. Er wordt gewezen op kruis. God heeft dit moeite volle leven gedeeld. Onze pijn werd Zijn pijn. Onze dood werd Zijn dood.

Maar Hij heeft nog meer gedaan. God heeft ons leven gedeeld, maar Hij heeft de dood ook overwonnen. Slachtvee wordt geslacht en geconsumeerd. Maar dit lam is overwinnaar en stond op uit de dood.

De dood heeft niet het laatste woord. Over Hem niet en daarom ook niet over zijn kinderen. Het leven mag dan zwaar en soms heel moeilijk zijn. Niets, maar dan ook niets, ook de dood niet, kan ons scheiden van de liefde van Christus.

Jezus is overwinnaar. Het Lam dat regeert.

Absoluut geen slachtvee.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: