Vlucht en toevlucht

13 juli 2008, 09:20

Ds. Arie van der Veer brengt een bezoek aan 'The Shelter', een christelijk hostel in Amsterdam.

Debora werkt als vrijwilligster in The Shelter, een christelijk hostel in Amsterdam. Ds. Arie van der Veer zoekt haar op en houdt de meditatie. Dit alles wordt afgewisseld met koor- en samenzang.

Meditatie: Vlucht en toevlucht

Ze was ooit gelukkig getrouwd. Haar man kwam uit Israël. Zelf was zij een Moabitische. Ze hadden het samen in Moab aanvankelijk goed gehad. Ondanks de grote culturele verschillen.

Haar schoonouders waren ooit naar Moab gekomen toen er in Israël een hongersnood was. Maar hoe kort duurde haar geluk. Haar man stierf op jonge leeftijd, ook haar zwager en schoonvader. Ruth bleef achter met haar schoonmoeder en schoonzuster.

En toen hadden ze de moeilijke beslissing genomen om naar Israël te gaan. Dat voor haar onbekende land, met een andere cultuur en vooral ook met een totaal andere godsdienst. Haar schoonmoeder had haar uitdrukkelijk aangeraden om niet mee te gaan. Maar ze had besloten om mee te gaan. Niet alleen om haar, maar ook om die godsdienst. Het trok haar. Ze wilde meer van dat geloof weten.

In Israël ging het heel goed met haar. Ruth leerde een nieuwe man kennen. Haar gaan naar Israël was niet een droevige vlucht. Nee, ze vond een toevlucht bij God en mensen.

Het verhaal van Ruth is het verhaal van iemand die toevlucht vond. In het Engels is dat shelter. En Shelter is weer de naam van een hotel voor jongeren in hartje Amsterdam. Nee, het zijn geen vluchtelingen die daar komen. Het zijn jonge mannen en vrouwen uit de gehele wereld. Ze zijn op reis en zoeken onderdak.

Dit hotel wil meer bieden.

Niet alleen onderdak, nee ook toevlucht!

Als u wilt weten wat dat is en hoe dat gaat?

Kijk en luister.

Bijbelgedeelte: Ruth 2: 11-13

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: