Een veilige plek

20 juli 2008, 09:20

Ds. Arie van der Veer gaat op bezoek bij 'The Shelter', een christelijk hostel in de Amsterdamse rosse buurt.

Ds. Arie van der Veer gaat op bezoek bij 'The Shelter', een christelijk hostel in de Amsterdamse rosse buurt. Ook houdt hij de meditatie. Dit alles wordt afgewisseld met koor- en samenzang.

Meditatie: Een veilige plek

Midden in de rosse buurt van Amsterdam is een youth hostel. De naam van dat hostel is 'The Shelter': de schuilplaats.

Het is een passende naam. Passend bij het doel waarvoor ooit dit gebouw werd gebouwd. Op de oude gevel kun je nog lezen: Bewaarschool. Kleine kinderen, kleuters werden vroeger daar opgevangen. We zijn die namen kwijt. Bewaarscholen werden later kleuterscholen genoemd. Ook kleuterscholen bestaan niet meer. Nu gaat elke kleuter naar de eerste groep van de basisschool.

Maar goed... waar vroeger de kleuters door de gang renden en op de binnenplaats heerlijk in het zonnetje konden zitten, kom je nu backpackers tegen. Jongeren die voor een aantal dagen Amsterdam bezoeken en in 'The Shelter' een goedkoop maar ook goed en zeker ook veilig verblijf vinden.

De tegenstelling met de wereld buiten het gebouw is groot. Als je één stap buiten de deur zet, kom je drommen slenterende toeristen tegen. Mensen uit heel de wereld. Nieuwsgierig naar de stad 'waar alles kan en mag'. Twee huizen verder kijken vanuit hun kamertjes prostituees je lonkend aan...

In 'The Shelter' mogen geen drugs worden gebruikt, drank wordt niet geschonken, mannen en vrouwen slapen apart. Medewerkers gaan graag een gesprek met je aan. Onder andere over de naam 'The Shelter' en zijn betekenis. Over veiligheid die een mens ook buiten 'The Shelter' kan ervaren.

Over geborgenheid in God...

Ik was er op bezoek...

Kijk en luister.

Bijbelgedeelte: Psalm 27: 1 en 3

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: