Samen eten

27 juli 2008, 09:20

Ds. Arie van der Veer gaat op bezoek bij Debora, vrijwilligster in christelijk hostel 'The Shelter' in Amsterdam.

Ds. Arie van der Veer gaat op bezoek bij Debora, vrijwilligster in christelijk hostel 'The Shelter' in Amsterdam. Ook houdt hij de meditatie. Dit alles wordt afgewisseld met koor- en samenzang.

Meditatie: Samen eten

In youth hostel 'The Shelter' komen backpackers uit de gehele wereld. Het zijn vaak jongeren die helemaal in hun eentje een wereldreis maken. Alleen het broodnodige sjouwen ze op hun rug mee.

Juist voor hen die alleen reizen, zijn de maaltijden in 'The Shelter' heel gezellig. Een Chinees die een gesprek heeft met een Hongaar. Een Duitse met een Française. Ervaringen worden uitgewisseld. Er wordt aan tafel gesproken over vele onderwerpen.

Samen eten is altijd gezellig.

Voor een nuchtere Nederlander, maar helemaal voor een Oosterling. Het zou daar een schande zijn als je een bezoeker aan de deur laat staan. Nee, als het even kan nodig je die uit om naar binnen te komen en mee te eten.

De Bijbel heeft die culturele achtergrond.

De Bijbel is in de eerste plaats geen Nederlands boek, maar een Oosters boek. In het Oosten geef je je gast niet een koekje maar een maaltijd. En de 'beker van de wijn vloeit over'.

In het bijbelboek Openbaring kom je het beeld tegen van Christus, die aan de deur van ons levenshuis aanklopt en maaltijd wil houden. Wie gelooft is als een gastheer, die Hem in zijn leven als gast ontvangt.

Als u eens tijd hebt om dat te lezen, lees het dan eens. Je leest het in de brief aan de gemeente van Laodicea. Jezus staat aan de deur en Hij klopt. Ontdek ook wat er dan gebeurt. Jezus wordt van gast tot gastheer. Hij klopt aan en brengt eten mee...

Wilt u er meer van weten? Van 'The Shelter', van samen eten, en van die bijzondere gast?

Kijk dan en luister.

Bijbelgedeelte: Openbaring 3:20

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: