Ik weet het... tot in het diepst van mijn ziel

7 september 2008, 09:00

Vandaag ontmoet Ds Arie van der Veer de in Elburg geboren en getogen Agaath de Weerd-Deetman. Ds. van der Veer houdt de meditatie. De gesprekken en meditatie worden afgewisseld met koor- en samenzang.

Bijbeltekst

Psalm 139:1-14

Meditatie

Er zijn van die psalmen, die in menig leven van gelovige mensen een grote rol spelen. Psalm 139 is er zo één. Ook de gast in deze uitzending van Nederland Zingt op Zondag houdt bijzonder veel van deze psalm. De tekst, die boven vermeld is, heeft haar bijzonder gegrepen. Hij is bij wijze van spreken in haart hart gegrift:

Ik weet het...tot in het diepst van mijn ziel.

Wat weet zij? Zij weet, is er diep van overtuigd dat God elk mens liefheeft. God kent ieders leven.
Hij wil er voor ieder zijn.

In het dagelijkse leven werkt zij voor de VBOK, de vereniging ter bescherming van het ongeboren kind. Ze ontmoet jonge vrouwen, die ongewenst zwanger zijn. Maar ze ontmoet ook vrouwen die een groot verdriet met zich meedragen. Sommigen hebben een miskraam gehad. Anderen zijn nog altijd bezig met een abortus die jaren geleden werd uitgevoerd. Weer anderen verwachten een kindje dat gehandicapt zal zijn. Heel verschillende mensen.

Maar zij is er van overtuigd dat de boodschap van Psalm 139 voor ieder geldt. Het is geen bedreigende wetenschap, maar een blijde wetenschap. God heeft de mens lief, ongeacht wie ze zijn en wat ze gedaan hebben.

Die wetenschap leerde ze op jonge leeftijd al van haar moeder. Haar moeder gaf haar een strenge opvoeding. Maar haar moeder leerde haar ook dat er een groot verschil is tussen een zondaar en de zonde. Moeder zei het op een ouderwetse manier: God haat de zonde, maar heeft de zondaar lief.

Kijk en beluister deze uitzending over een vrouw, die opgroeide in een zeer streng Veluws gezin, daarna voor haar gevoel de wereld inging, maar toch haar wortels niet kan vergeten.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: