Krassen als een kind

23 november 2008, 09:00

Henk Pietersma is beeldend kunstenaar. Ds. Van der Veer zoekt Henk op in zijn atelier.

Bijbeltekst

Psalm 27: 4-5

Meditatie

Al eeuwen lang worden in Nederland de psalmen gezongen. Deze poëzie is een geweldige schat. Het is een diamant die op vele manieren schittert. Soms liggen ze een tijd onder het stof. Maar dan worden ze toch weer opnieuw ontdekt. De schilder Henk Pietersma is dat ook overkomen.

‘Ik vind de psalmen machtig. Ze verwoorden eigenlijk alle emoties die je als mens kunt ervaren. Wanhoop, twijfel, pijn en verdriet, maar ook diepe vreugde, verwachting en perspectief. De psalmen geven me het besef dat God mij kent in al mijn emoties, in alles wat ik ervaar in het leven.’

Pietersma is nu drie jaar bezig met de uitwerking van de psalmen, in willekeurige volgorde. Hij wil alle honderd en vijftig psalmen op paneel zetten. Een levensklus. Het zijn de eerlijkheid en de rijkdom aan emoties die de kunstenaar aanspreken in de 150 liederen, die voor een deel worden toegeschreven aan de oudtestamentische koning David.

Vooraf leest de Friese schilder een psalm die hem op dat moment boeit. „Heel intensief. Ik probeer er een kerngedachte in te ontdekken. Dan laat ik het even liggen. Dat doe ik met meerdere psalmen tegelijk. Tot er op een dag een beeld in me opkomt. Dan begin ik te schilderen. Zonder een enkele gedachte. Ik weet dan nog niet over welke psalm het beeld gaat en wat het me wil zeggen. Dat komt later”.

‘Pas later’, zegt Pietersma, ‘heb ik leren begrijpen wat een ellende en vreugde erin zit. Elke emotie die een mens ooit meemaakt, zit in de Psalmen. Ze laten mij zien dat God niet in ver weg is, maar heel dichtbij. God kent onze emoties.’

Kijk en luister naar het boeiende gesprek met deze schilder.

NB. De tentoonstelling van Henk Pietersma is helaas niet langer te zien in de Sint Maartenskerk in Zaltbommel. Zijn
schilderijen worden momenteel wel tentoongesteld in de Schierstins te Veenwouden (29 november tot 9 januari 2009)
en in de Domkerk van Utrecht (23 november tot 8 januari).

Kijk voor meer informatie over Henks exposities op zijn website, de link staat in de rechterkolom.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: