Kompas voor 2009

1 januari 2009, 09:35

Er schuiven enkele gasten uit het afgelopen seizoen aan voor een brunch. Ds. Arie van der Veer gaat met hen in gesprek en vraagt zich af hoe het nu met hen is. Ds. Van der Veer houdt de meditatie afgewisseld met koor- en samenzang.

Bijbeltekst

Psalm 84:6-8.

Meditatie

Ze hadden elk een voorwerp meegenomen. Gerrit: een zonnewijzer. Zonnewijzers zijn zijn hobby. Henk: een stuk vangrail. Vangrails plaatsen is zijn beroep. Peter en Imelda: een kompas.
Zij hebben een schip.

Waarom hadden ze deze voorwerpen meegenomen? Omdat we samen wilden praten over het komende jaar. Gerrit wees er op dat ook 2009 het jaar van onze Heer is. Vaak staat op zonnewijzers te lezen: A.D., Anno Domini. Henk is ervan overtuigd, dat er onderweg veel kan gebeuren. Je kunt van de weg afraken als er geen vangrail is. Geleiderail is eigenlijk de naam. Zo’n rail vangt je niet alleen op. Hij corrigeert ook. Voor Henk is dat zijn God.

Peter en Imelda vinden, dat Gods Woord ook in het komende jaar ons kompas moet zijn.
De voorbeelden spraken des te meer omdat Peter en Gerrit in 2008 echt het nodige voor de kiezen hebben gehad. Peter kreeg opnieuw kanker. Gerrit verloor plotseling zijn vrouw. Ze weten dus uit ervaring, dat een jaar gebeurtenissen met zich mee kan brengen die je niet verwacht, en waarop je helemaal niet gehoopt had.

Samen hebben we er over doorgepraat in een prachtig restaurant dat uitziet op een brede snelweg. Was het leven maar zo: als een snelweg zonder files, zonder obstakels en zonder ongelukken. Maar niemand kan ons dat garanderen. Waar kunnen we dan wel zeker van zijn?
Als u daar meer over wilt weten, kijk en luister dan naar deze nieuwjaarsuitzending van Nederland Zingt op Zondag.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: