Schaatsen voor God

11 januari 2009, 09:00

Ds. van der Veer ontmoet vandaag de jonge marathon-schaatser Henri Ruitenberg jr.

Meditatie

Op 15 januari 1909 werd de vereniging “ De Friese Elfsteden’ opgericht. Kort daarvoor was de eerste elfstedentocht gehouden. De winnaar was een dominee: Minne Hoekstra. Menigeen zal zich zijn naam niet herinneren.

Bekender zijn de broers Ruitenberg. Henri eindigde in 1985 de tocht der tochten als tweede, achter Evert van Benthem. Hij en zijn broer René sleepten vele prijzen in de wacht. Zij zijn de enige Ruitenbergs niet die zich met de schaatssport bezig houden. Bijna de hele familie is bij het marathonschaatsen betrokken.

Inmiddels heeft zich een nieuwe generatie aangediend. Henri jr. lijkt een waardige opvolger van zijn vader te worden. Elke week schaatst deze student meer dan 40 kilometer. Wat hem betreft mag de Elfstedentocht morgen gehouden worden.

Er zijn meerdere overeenkomsten tussen de eerste winnaar van de Elfstedentocht en de Ruitenbergs. Ds. Hoekstra bracht op zondagen het evangelie. De Ruitenbergs ook. Ook de jonge Henri. Hij is nauw betrokken bij de organisatie Sports Witnesses. Het zijn sportlui die gaan voor topsport maar voor God bovenal.

Kijk en luister naar het verhaal van Henri.

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: