Door God gegeven

29 maart 2009, 09:00

Ds. Arie van der Veer ontmoet geestelijk verzorger Rita Renema. Rita kreeg in korte tijd twee keer kanker.

Ds. Arie van der Veer over deze uitzending:

Wounded healer

Vijf jaar geleden kreeg Rita Renema te horen, dat zij ernstig ziek was. Er werd geconstateerd dat zij kanker had. Er volgde een zware tijd. Maar zij genas. Totdat zij een half jaar geleden opnieuw hoorde, dat zij kanker heeft. De zware chemokuren zijn nog maar net voorbij. Je zou Rita bijna niet herkennen. Vorig jaar had ze nog opgestoken lang grijs haar. Nu heeft ze een totaal andere outfit. Haar nieuwe haar is nog maar enkele centimeters lang.

Rita is in haar dagelijks leven geestelijk verzorger in verpleeghuis Pniël in Rotterdam. Ze werkt daar al zo’n tien jaar. Ze probeert een luisterend oor te zijn voor alle bewoners. Christenen en niet christenen. Ook mensen van een ander geloof wonen in dit huis. Maar luisteren kan je naar iedereen. En de bewoners hebben nogal wat te vertellen. Vele bewoners hebben een heftig levensverhaal. Zij kwamen immers tegen wil en dank in het verpleeghuis terecht. Velen dragen niet alleen van buiten, maar vooral ook van binnen wonden.

We gaan voor een dag ook met haar en die mensen in gesprek. Je bent er stil van als je mensen spreekt die al vele jaren op bed doorbrengen. Het opvallende is dat Rita de mensen nu nog beter kan begrijpen dan vroeger. Juist door haar eigen pijn en haar eigen wonden. Ze beseft, dat zij juist nu veel voor anderen kan betekenen. Een mens, die veel heeft meegemaakt kan voor een ander tot genezing zijn.

Kijk en luister.

Bijbeltekst: Efeze 3: 14-21

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: