De weg naar het Kruis

10 april 2009, 10:10

Ds. Arie van der Veer ontmoet predikant en creatief therapeut René Rosmolen. Toen hij in een moeilijke periode zat, maakte René 14 staties die het lijden van Jezus verbeelden.

Ds. Arie van der Veer over deze uitzending:

Ons kruis en Zijn kruis

Lijden is een onderdeel van deze wereld. Ziekte blijft niemand bespaard. Er sterven elke dag mensen. We leven in een wereld vol leed en verdriet.

Je kunt het verdriet proberen te omzeilen. Dat kan lukken, als je jong bent en gezond bent. Een goed inkomen hebt, een geweldig gezin. Maar als het verdriet ons niet treft, treft het plotseling wel je vriend. Als u niet naar het ziekenhuis moet, hoort u wel van ziekte van anderen. Als je met de dood niets te maken wil hebben, zie je toch verschrikkelijke beelden op de tv.

Je kunt het leed en al het verdriet, de pijn en de rouw maar beter onder ogen zien. Ooit schreef een beroemde schrijfster een boek met de titel: Bonjour Tristesse. Lijden is een onderdeel van het leven. Helaas.

Van Jezus wordt gezegd, dat Hij vertrouwd was met ziekte. Hij is de man van smarten. In de lijdensweken volgen we Hem in zijn lijden. Op Goede Vrijdag maken we de laatste dag van Zijn leven mee. Dit jaar lopen we langs veertien staties geschilderd door René Rosmolen. Hij is dominee in een verpleeghuis en creatief therapeut. Ooit maakte hij deze schilderijen op een dieptepunt in zijn leven. Hij zag en ziet zijn eigen leed terug in het lijden van Jezus. Het kruis van Jezus is ook zijn kruis. René nodigt ons uit mee te lopen, ook de weg van het lijden op te gaan, stil te staan bij het kruis. De laatste statie is typerend. Een vrouwenfiguur draagt haar dode zoon, maar achter haar rug breekt het licht door. Door de opening van een graf.......

Kijk en luister

Bijbeltekst:Lucas23:23-25

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: