Yanneke Wijngaarden

3 mei 2009, 09:00

In het voormalig kamp Westerbork ontmoet ds. Arie van der Veer Yanneke Wijngaarden, die bekend werd door haar hoofdrol in 'Het dagboek van Anne Frank'.

Ds. Arie van der Veer over deze uitzending:

Eén met Gods volk

Ik had een ontmoeting met een vrouw, die een bijzondere band heeft met het volk Israël. Vroeger was ze bekend als de actrice Jip Wijngaarden. Maar nu heet ze Yanneke en is ze kunstenares. Als actrice werd ze bekend door haar vertolking van Anne Frank. Ze heeft zoveel met het Joodse volk, dat je geneigd bent om te denken dat zij zelf een Jodin is. Haar schilderijen zou je wel ‘Joodse kunst’ kunnen noemen. Yanneke noemt zich echter ‘gelovige in de Messias’. Ruth is haar grote voorbeeld. Ruth, zelf een Moabitische, koos er voor, om zich aan te sluiten bij het volk van God. Beroemd zijn haar woorden: ‘Uw volk is mijn volk, uw God is mijn God’, Ruth 1:16.

De keuze van Yanneke van Wijngaarden zal menigeen niet verbaasd hebben. Wat wil je als je uit 3000 aanmeldingen wordt uitgekozen om de rol van Anne Frank in het toneelstuk “Dagboek van Anne Frank” te vertolken! Yanneke werd altijd al voor een Jodinnetje versleten. Ze heeft op een geweldige manier die rol vervuld. Je wordt dan niet alleen Anne Frank, op zo’n moment ben je het.

Toch kwam de echt liefde en haar keuze voor het Joodse volk langs een heel andere weg. Niet haar uiterlijk, ook niet haar carrière, maar het geloof dat Jezus de Messias is, bracht haar een onopgeefbare verbondenheid met Gods volk. ‘De Joodse man, die de God van Israël aan de volken openbaart. Hij is de deur waardoor ik binnenkom en aan tafel zit bij Abraham, Sarah, Mozes’.

Kijk naar deze boeiende uitzending. De opname werd gemaakt in het voormalig kamp Westerbork.

Bijbelgedeelte: Ruth 1:16-17

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: