Dorp met een boodschap: Ein Kerem

9 augustus 2009, 09:25

Ds. Arie van der Veer gaat met journalist Alfred Muller naar het dorp Ein Kerem, in het bergland van Judea. Ds. Arie gaat op zoek naar de boodschap van dit dorp, die verscholen zit in de naam van Johannes de Doper: God is genadig.

Ds. Arie van der Veer over deze uitzending:

Ik ontmoette de professor in een wegrestaurant in Jordanië. Hoe het gesprek er op kwam, weet ik niet eens meer. Maar we raakten in gesprek over zijn werk. Het bleek dat hij de leiding had gehad over de opgravingen in Betanië.

In de evangeliën kom je twee plaatsen tegen die Betanië heetten. De ene plaats ligt in Israël en de andere in het Over- Jordaanse land. In Betanië dat dicht bij Jeruzalem ligt, woonden Lazarus en zijn twee zussen. De naam van de plaats herinnert er nog altijd aan. Ik kan het niet in het Arabisch schrijven, maar het klinkt als Al Lazarya. In het andere Betanië doopte Johannes de Doper.

Het evangelie van Johannes vertelt dat twee keer. Om één te noemen: ‘Ik doop met water,’ antwoordde Johannes. ‘Maar in uw midden is iemand die u niet kent, hij die na mij komt – ik ben het niet eens waard om de riemen van zijn sandalen los te maken.’ Dit gebeurde in Betanië, aan de overkant van de Jordaan, waar Johannes doopte', Johannes 1: 26-28.

De professor heeft daar interessante vondsten gedaan. Vondsten die bevestigen dat daar inderdaad het bijbelse Betanië lag. Maar voor mij was het meest interessante wat hij vertelde van de locatie dit: het blijkt de laagste plaats op aarde te zijn. Johannes doopte op de laagste plaats op aarde. Daar doopte Hij ook Jezus: op de laagste plaats... Daar zit een diepe boodschap in!

Zondag kunt u meer horen over het werk van Johannes de Doper. We brachten een bezoek aan zijn geboorteplaats Ein Kerem.

Bijbeltekst: Lucas 1:58-63

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: