Hij is hier niet...

16 augustus 2009, 09:25

Alfred Muller is journalist in Jeruzalem. Hij bezoekt met ds. Arie van der Veer de Graftuin, de plek waar volgens de overlevering Jezus door Jozef van Arimatea begraven is. Ze praten over de opstanding van Jezus en de betekenis daarvan voor ons leven.

Ds. Arie van der Veer over deze uitzending:

Elke dag komen er honderden christenen. De Joodse gidsen hebben er niets mee. Maar christenen des te meer. 'Voor mij', zei iemand tegen mij, 'is de graftuin juist alles'.

In de graftuin in Jeruzalem kun je twee heel bijzondere plekken bezoeken. Allereerst de plek, die als Golgotha, schedelplaats, in de bijbel bekend staat. De heuvel, waar het kruis van Jezus stond. Onderaan de heuvel, waar het volk stond te kijken naar de gekruisigden, staan vandaag aan de dag autobussen geparkeerd. De heuvel, en daarom voor mij ook het kruis, staan nu midden in de wereld van elke dag. Overigens, de wereld buiten de oude stad en ook nu buiten de poorten van Jeruzalem.

Golgotha kun je zien vanuit de graftuin. Het graf zelf bevindt zich er midden in, onderaan de voet van de heuvel Golgotha. Of nu dit graf hét graf is, weet ik niet, maar het moet wel zo'n graf geweest zijn. Het is in een rots uitgehouwen. Het graf bestaat uit twee kamers. Voor het graf loopt een lange geul. Ooit kon daarin de enorme steen worden geplaatst. De steen, die overigens alleen met man en macht kon worden verplaatst.

Op de houten deur van het graf in de graftuin staat te lezen: 'He is risen. He is not here'. Het is een gedenkwaardige plek. Een prachtige plaats om met elkaar te overdenken dat Jezus is gekruisigd, gestorven en begraven, maar vooral ook dat Hij is opgestaan.
Elke keer als ik de graftuin bezoek, valt het mij op hoe de mensen onder de indruk zijn. Sommige hebben echt behoefte om zich even terug te trekken...

Waarom is deze graftuin zo bijzonder? Omdat hij zo gewoon is. Er staat geen enorme kerk. Er hangen geen walmende wierooklampen, Het graf van Jezus is de een 'gewoon' graf. Weliswaar een Oosters graf in een prachtige tuin. Maar het is een gewoon graf gebleven. Daarom is hij zo echt.

Kijk mee naar een samenkomst van een heleboel Nederlanders. Voor hen was dit bezoek een hoogtepunt van hun reis naar Israël.. Nogmaals, omdat het zo gewoon is.

Bijbelgedeelte: 2 Timoteüs 2:8-9

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: